Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu:

IMF toplu pazarlık için tehdit

Uluslararası Para Fonu'nun işgücü piyasasına ilişkin reçeteleri toplu pazarlık sistemleri için gerçek bir tehdit oluşturuyor. Kemer sıkmaya yönelik tezlerin çürük temellere ve verilere dayandığının kanıtlanmasından sonra, kemer sıkma politikaları artık daha çok sorgulanıyor.

Dışilişkiler Servisi
30.04.2013

Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu (ITUC), Nisan ayında yayımladığı bir raporda, Troyka'yı oluşturan IMF'nin işgücü piyasasıyla ilgili reçetelerinin, Avrupa'da ve dünyanın her yerinde demokrasiyi tahrip ettiği ve ekonomik diktatörlük tehlikesi taşıdığı, ekonomik hiçbir yarar sağlamaksızın, daha fazla bölünmelere ve toplumsal huzursuzluğa yol açacağı uyarısını yapıyor.

“Ekonomik dayanağı olmayan ideoloji: IMF toplu pazarlığa saldırıyor” başlıklı ITUC Frontlines 2013 raporu IMF'nin dayattığı önlemleri analiz ediyor ve bu önlemlerin toplu pazarlığı tahrip ettiği sonucuna varıyor.

Rapor şu tespiti yapıyor: “Toplu pazarlığa ve sendikalara yönelik saldırılar uluslararası hukuka da aykırı. ILO'nun Örgütlenme Özgürlüğü Komitesi, Yunanistan'da bu nitelikteki reformların toplu pazarlıkla ve örgütlenme özgürlüğüyle ilgili temel ILO sözleşmelerini ihlal ettiğini bir kez daha teyit etti.”

Tezler ve veriler çürük

Bu arada, Harvard'dan iki iktisatçı, IMF'nin kemer sıkma politikalarını haklı göstermek için kullandığı incelemelerinin önemli bir matematik hata içerdiğini itiraf etti. Verileri yeniden hesaplayan Massachusetts Üniversitesi'nden üç iktisatçı ise belli yıllardan ve belli ülkelerden alınan verilerin ortalamanın dışında tutulduğunu ortaya koydu. Bütün veriler dikkate alındığında, borç yükü yüzde 90 olan ülkelerin ortalama büyüme hızı yüzde 2,2 oluyor; bu ise daha önce öngörülen yüzde 0,1 gerilemeden çok farklı.

ITUC Genel Sekreteri Sharan Burrow IMF reçeteleri konusunda şöyle diyor: “İşgücüyle ilgili bu reformların geçerli bir ekonomik gerekçesi yoktur. Toplu pazarlıktan yoksun ülkeler hızlı büyümeyi gerçekleştiremez, işsizliği düşüremez ve ihracat performansını iyileştiremez. Bu ülkelerde ücret eşitsizliği diğer ülkelere oranla daha fazladır. IMF'nin Troyka'yla birlikte uyguladığı ekonomik strateji son derece hatalıdır.”