• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

SORUMLULAR BULUNUP CEZALANDIRILSIN

IndustriALL Güney Afrika'da öldürülen sendikacılarla ilgili açıklama yaptı

IndustriALL Küresel Sendika, Güney Afrika'da çalışma ilişkilerinin bu zor döneminde ve maden sektöründe eylemler yaygınlaşırken işyerlerinde Ulusal Maden İşçileri Sendikası'na (NUM) bağlı işçi liderlerinin öldürülmesini şiddetle kınıyor.

16.10.2012

Güney Afrika Sendikalar Kongresi'nden (COSATU) bildirildiğine göre, NUM'un Western Platinum şubesinin sekreter ve başkanı iki ayrı silahlı saldırıda öldürüldü, saldırıdan kaçmayı başaran üçüncü şube yöneticisinin ise karısı öldürüldü. Öte yandan NUM'un işyeri temsilcilerinden birinin akrabası, temsilcinin evinde öldürüldü. NUM'un bir başka şube başkanı evinin kundaklanması sonucunda ağır yaralandı. West Rand'da ise bir işyeri temsilcisi odasından dışarıya sürüklendi ve yakın mesafeden açılan ateşle vuruldu.

IndustriALL Genel Sekreteri Jyrki Raina, NUM'a gönderdiği mektupta, “Marikana faciasının ardından NUM üyelerine yöneltilen alçakça saldırılardan” duyduğu dehşeti ve şoku dile getirdi. Öldürülenlerin ailelerine, dostlarına ve işçi arkadaşlarına başsağlığı dileyen Raina, bu barbarca cinayetlerin faillerinin ve sorumlularının bir an önce bulunarak gerekli cezanın verilmesi çağrısında bulundu.

COSATU'nun ayrıca verdiği bilgiye göre, ikisi işyeri temsilcisi beş NUM üyesi, 10-16 Ağustos günlerinde Marikana'da Lonmin platin madenindeki grev dolayısıyla öldürülmüştü, 16 Ağustos'ta polisin katlettiği 34 kişiden 14'ü ise yine NUM üyesiydi. 11 Eylül'de NUM'un üçüncü bir işyeri temsilcisi, Dumisani Mthinti, kesici bir silahla öldürülmüş halde bulundu.

Maden şirketlerine karşı mücadele

Raina, madencilere ve ailelerine daha iyi bir yaşam sağlamak için verdiği çetin mücadelede NUM'a verdikleri koşulsuz dayanışma ve desteği kararlılıkla sürdüreceklerini tekrarladı.

Tahminlere göre, Lonmin işçilerinin eylemlerinden sonra, halen 80.000 ila 100.000 platin ve altın madeni işçisi grevde. İşçilerin değişime direnen, gözünü kâr hırsı bürümüş maden şirketlerine karşı mücadelesi hızla yaygınlaşıyor. Anglo Platinum bu koşulları fırsat bilerek Rustenburg işletmelerinde işçi azaltmaya gitti. 5 Ekim günü, Anglo Platinum, Rustenburg işletmelerinde bu nedenle direnişe geçen 12.000 işçiyi işten attı.

Öte yandan, sektördeki son gelişmeler dolayısıyla arzda ortaya çıkan kısıtlılık, platin fiyatlarının yükselmesi, Güney Afrika parası rand'ın değer kaybetmesi anlamına geliyor. Bütün bunlar, Anglo Platinum'un da içinde yer aldığı platin üreticisi şirketlerin yüzünü güldürecek haberler, çünkü sektörün kârlılığı artıyor.

Kaynak: Dışilişkiler