• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

IndustriALL Myanmar'da öncü kadın işçileri eğitiyor

Kadınların ekonomik hakları ve bağımsızlığı hakkındaki Pekin Bildirgesi'nden 20 yıl sonra dünyanın birçok yerinde kadınlar hâlâ ekonomik eşitsizlikle karşı karşıya. 26-27 Temmuz 2015 günlerinde IndustriALL Küresel Sendika, Myanmar Sendikaları Merkez Konfederasyonu'yla (CTUM) birlikte, kadınlara yönelik yöneticilik/liderlik eğitimi düzenledi.

12.08.2015

Doğum parasının da içinde yer aldığı gebelik hakları Myanmar'da önemli bir sorun. Katılımcılar yasanın öngördüğü asgari düzeydeki sosyal yardımları bile alamadıklarını açıkladılar.

IndustriALL'un genel sekreter yardımcısı Monika Kemperle kadınların özgüvenini pekiştirmenin önemini vurgulayarak şöyle dedi: 

“Analık/doğum izni yasada düzenlenmiş olsa bile, yasa her zaman uygulanmıyor ve kadınlara ve erkeklere farklı davranılıyor.”

Eğitim çalışmasına Myanmar'daki IndustriALL üyesi sendikalardan Myanmar Maden İşçileri Federasyonu ile Myanmar Sanayi İşçileri Federasyonu'ndan kadınlar katıldılar.

Kadınlar beden haritasının çıkarılması, işyeri haritasının çıkarılması ve yöneticilik becerileri konularında gruplar halinde çalıştılar. Her üç grup da benzer bulgulara ulaştı.

Kadınların gözleri ağrıyordu, çünkü işyerlerinde ışıklandırma yetersiz ve kötüydü. Yüksek gürültü nedeniyle genellikle kulak ağrısı çekiyorlardı. Hatta bazılarında işitme kaybı vardı. Bazı kadınlar ağır yük taşıdıkları için kol ve omuz, boyun ve sırt ağrısı veya rahatsızlığı çekiyordu. Bazan fabrikada düşüyorlardı. Jinekolojik sorunlar yaygındı.

Yaygın fazla mesai ve yetersiz molalar bir dizi rahatsızlığa yol açıyordu. Bazan migren ağrısı çekiyorlardı, gözleri aşırı yoruluyordu. Burunları kanıyor ve öksürüyorlardı. Yeterince tuvalete gidemedikleri için böbrek rahatsızlıkları çekiyorlardı. Bitkinlik nedeniyle bayılıyorlardı. 

Maden sektöründe kadınlar kaynak yapıyorlar, bu da gözlerini zorluyordu. İş ortamı gürültülüydü ve kazalar oluyordu. Zerrelerin solunması zaman zaman solunum hastalıklarına yol açıyordu. Kadınlar düzenli tıbbi kontrolden geçmek istiyorlardı.

Toplantıda kadınlar önlerindeki altı aylık dönemle ilgili gündemi şöyle belirlediler:

Tabana yönelik kadın komitesi kurulacak,
Sendikalarda üye sayısını artırmaya yönelik çalışma yapılacak,
İlçe düzeyinde kadın komitesi kurulacak, 
Kadınlara iş olanağı konusu ele alınacak.

Kaynak: IndustriALL Küresel Sendika

Çeviri: Petrol-İş Dış İlişkiler Servisi