• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

IndustriALL yönetimi Kolombiya elçisiyle görüştü

IndustriALL yönetimi Kolombiya'da sendikacıların maruz kaldığı ağır insan hakları ve sendikal hak ihlallerini 4 Mart günü Cenevre'de Kolombiya elçisiyle görüştü.

Dış İlişkiler Servisi
05.03.2013

IndustriALL yönetimi Kolombiya'da sendikacıların maruz kaldığı ağır insan hakları ve sendikal hak ihlallerini 4 Mart günü Cenevre'de Kolombiya elçisiyle görüştü.
IndustriALL Genel Sekreteri Jyrki Raina, Genel Sekreter Yardımcısı Fernando Lopes and Sendikal Haklar Sorumlusu Suzanna Miller, Kolombiya'nın Cenevre'deki Birleşmiş Milletler Sürekli M isyonu'nda Büyükelçi Alicia Victoria Arango Olmos ile görüştü.

IndustriALL heyeti, üyesi olan sendikaların son aylarda maruz kaldığı ağır ihlallerden duyduğu ciddi kaygıyı dile getirdi. Aralık 2012'de Petrol İşçileri Sendikası'nın (USO) bir üyesinin öldürülmesi, Kasım 2012'de Tenaris işyerinde toplu sözleşme görüşmelerinin başlamasından bu yana işyerindeki sendika yöneticilerinin, Sintracarbón yöneticilerinin ve toplu sözleşme komitesi üyelerinin ölüm tehditleri alması bu ihlallerin en son örnekleri olarak vurgulandı. Jyrki Raina Meksika hükümetinin sendikacıları etkin olarak koruyacak önlemleri almaması konusunda büyükelçiye sorular sordu.

Alicia Olmos'un IndustriALL heyetinin vurguladığı konularda bilgisi vardı. Büyükelçi şiddetin geniş ölçekli olduğunu kabul etti, ama bunun sadece sendikacılara değil, bütün Kolombiyalılara yönelik olduğunda ısrar etti. Kolombiya hükümetinin bu konudaki çalışmalarının sürdüğünü ve ilerleme kaydedildiğini vurgulayarak sendikaların son 15 yılda büyük mesafe katettiğini iddia etti. Ne yazık ki bugüne kadarki bütün bilgiler ve haberler, dünyada en fazla sayıda sendikacının öldürüldüğü ülkenin hâlâ Kolombiya olduğunu gösteriyor ve suçlular cezasız kalıyor.

IndustriALL Genel Sekreteri Jyrki Raina, “Büyükelçi vurguladığımız sorunları hükümete ileteceğine söz verdi. Gelişmeleri izlemeye devam edeceğiz” dedi.
Bir parça ilerleme kaydedilmiş olmasına rağmen, Kolombiyalı sendikacılara yönelik şiddet ülkede hayatı karartmaya devam ediyor, sendikacılar hâlâ öldürülüyor ve tehdit ediliyor. Bu cinayetleri soruşturmak için belli bir çaba harcanmış olmasına rağmen, sendikaların bildirdiğine göre, olayların büyük bölümü aydınlatılmış değil.
IndustriALL Genel Sekreter Yardımcısı Fernando Lopes şöyle dedi: “Kolombiya büyükelçisiyle çetin ama samimi bir görüşme yaptık. Kolombiyalı işçileri desteklemeye ve Kolombiya'da hükümetin işçilerin haklarını koruması için mücadeleye devam edeceğiz.”

Kaynak: Dış İlişkiler Servisi