• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

IndustriALL'un talebi: İspanya'da grev hakkını suç olarak göremezsiniz

  IndustriALL Küresel Sendika İspanya'da Airbus'ta çalışan sendikalı işçiler için Başsavcı'dan adil yargılama istedi. İşçiler hakkında 29 Eylül 2010'da genel greve katıldıkları için sekiz yıl hapis cezası isteniyor.

14.02.2014

IndustriALL Küresel Sendika'ya bağlı FI-CC.OO ve MCA-UGT üyesi sekiz işçi, Madrid yakınlarındaki Getafe şehrinde faaliyet gösteren Airbus fabrikasının dışında gösteri yaptıktan sonra tutuklanmıştı. Uçak parçaları üreten fabrikada 2.000'den fazla işçi çalışıyor.

Uzun süren dava açma sürecinin tamamlanmasından sonra, her biri hakkında sekiz yıl üç ay hapis cezası istenen sendikalı işçilerin yargılanması başlamak üzere.

“Savcılığın böylesine ağır ve orantısız bir ceza istemesi, İspanya'da grev hakkının suç haline getirilmesi yönünde tehlikeli bir adımdır” diyen IndustriALL Genel Sekreteri Jyrki Raina, şunu vurguladı: “Bu sadece bir demokrasi ayıbı değil, Franko sonrası dönemde görülmemiş bir şey.”

IndustriALL İspanya'daki Başsavcı'ya yazdığı mektupta, işçilere yönelik düzmece suçlamaları ve orantısız ceza taleplerini kınadı ve işçilerin Airbus fabrikasının önünde meşru gösteri haklarını kullandıklarını belirtti.

Mektupta, ayrıca, İspanya makamlarından işçilerin haklarını ihlal politikasından vazgeçmesi ve demokratik özgürlüklere baskı uygulamaya son vermesi talep ediliyor.

Raina'nın mektubunda şöyle deniyor: “Çalışmanın ve çalışma ilişkilerinin güvencesizleşmesine, işsizliğe, refahta kısıntıya ve işçi haklarının budanmasına karşı işçi sınıfını savunmak için gösteri yapmış olan sekiz işçi için adalet talep ediyoruz.”

FI-CC.OO ve MCA-UGT, düzmece suçlamaların, İspanya makamlarının sendikal örgütlere karşı açtığı geniş kapsamlı kampanyanın bir parçası olduğu kanısında.

IndustriALL, FI-CC.OO ve MCA-UGT ile birlikte, adli kovuşturmanın polisin görevini kötüye kullanmasını ve yasadışı tutumunu göz ardı ederek neden sadece sendikalı işçilere odaklandığını da sorguluyor. Polisin 29 Eylül 2010 günü göstericilere ateş açması sonucunda onlarca insan yaralanmıştı.