• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

İnsan ve işçi haklarını savunmak

Hukukçu Alejandra Ancheita, ülkesi Meksika'da göçmenleri, maden işçilerini ve yerli halkı savunma konusundaki kararlı çalışmalarından ötürü, insan haklarıyla ilgili “Nobel ödülü” olarak da nitelenen “Martin Ennals Ödülü”ne layık görüldü.

09.10.2014

Ancheita, Meksika'da yerli halkın haklarını savunmasına yardımcı olan “Proyecto de Derechos Economicos, Sociales y Culturales” (ProDESC) adlı sivil toplum örgütünün kurucusu ve yöneticisi. Alejandra Ancheita uluslarötesi maden ve enerji şirketlerinin acımasız açgözlülüğüne karşı son 15 yıldır hayatını tehlikeye atarak yerli halkın haklarını korumaya çalışıyor.

Ancheita ödülü alırken şöyle dedi: “Sadece benim çalışmamın ve örgütümün çalışmalarının tanınması açısından değil, Meksika'da insan hakları savunucularının karşı karşıya bulunduğu tehlikeli koşulların fark edilmesi açısından da bu ödülü almak büyük bir onur. Aynı zamanda büyük de bir sorumluluk.”
Alejandra'nın uluslarötesi şirketlere karşı destek verdiği ve mahkemelerde savunduğu kişiler ve topluluklar genellikle şiddet eylemlerine maruz kalıyor.
Martin Ennals vakfının başkanı, eski İsviçre dışişleri bakanı Micheline Calmy-Rey, “Meksika'da insan hakları savunucuları sistemli bir şekilde saldırılar, tehditler, suçlanmalar ve cinayetlerle karşı karşıya. Sayın Ancheita ve örgütü ProDESC Meksika'da sürekli gözetim altında, medyanın karalama kampanyalarına maruz kalıyor. Çalışma mekânları basılıyor” dedi. 

IndustriALL Küresel Sendika genel sekreter yardımcısı Fernando Lopes ise şunları vurguladı:
“Meksika'da demokratik sendikaları güçlendirmek için ProDESC'le ortak çalışma yürütmekten mutluluk ve onur duyuyoruz. Alejandra Ancheita’nın insan hakları konusundaki kararlılığı dikkate değer. Kendisini ödül nedeniyle içtenlikle kutluyoruz. Sendika ve insan haklarının pervasızca ayaklar altına alındığı bir ülkede onun yürüttüğü çalışma çok önemli."

Uluslararası Af Örgütü'nün eski genel sekreterinin adını taşıyan Martin Ennals Ödülü, taşıdığı büyük kişisel riske rağmen kendisini bu alana adayan insan hakları savunucularına veriliyor. Ödül, Ennals'ın ölümünden iki yıl sonra, 1993'te kondu. Ödül jürisi Uluslararası Af Örgütü, İnsan Hakları İzleme Örgütü ve Uluslararası Hukukçular Komisyonu'nun yanı sıra yedi başka uluslararası sivil toplum örgütünden oluşuyor.
Ödülü kazanan kişiye 20.000 İsviçre frankı (20.700 dolar) veriliyor.