• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Iraklı sendikacıya soruşturma

Devletin sahip olduğu South Oil Company (SOC) adlı petrol şirketinde sendikal faaliyet nedeniyle, IndustriALL üyesi Irak Petrol Sendikaları Federasyonu'nun (IFOU) başkanı Hasan Cuma Avad hakkında suç işlediği iddiasıyla ceza soruşturması açıldı.


 

Dışilişkiler
26.03.2013

IndustriALL Küresel Sendika Irak'ta sendikal özgürlüklere yönelik bu yeni saldırıyı öfkeyle karşıladı. Hasan Cuma 20 Mart'ta ifade vermek üzere Basra Mahkemesi'ne davet edildi ve Şubat 2013'te SOC işçilerinin katıldıkları bir grev ve gösteri eylemini örgütleme suçlamasıyla yargılanacak.

IFOU üyesi işçilerin Şubat eylemleri yasaldı. 2010, 2011 ve 2012'den kalma sosyal hakların hâlâ ödenmemesi, konut hakkı, sürekli istihdam sözleşmeleri ve şirkette yolsuzluklara son verilmesi konularında görüşme talepleri defalarca reddedilen işçiler sonunda greve çıkmak zorunda kalmışlardı.

Şirketin Basra'daki ana kapısının önünde toplanan işçiler yolsuzluğa karışan şirket çalışanlarının ve şirket müdürünün işlerine son verilmesini istediler. Gösteriler 13 ve 19 Şubat günlerinde oldu.

Grevi Hasan Cuma örgütlemedi, ama hükümetin etkin bir sendikacı olan onu ve sendikaları yok etme planı çerçevesinde Hasan Cuma hedef alınıyor. 20 Mart'taki duruşmada dava 7 Nisan'a ertelendi. Hasan Cuma'nın suçlu bulunması halinde beş yıla kadar hapis cezasına çarptırılması söz konusu.

Basra'daki son gösteriler nedeniyle, şirketteki sekiz işçi hakkında ise Petrol Bakanlığı soruşturma açmaya hazırlanıyor.

Irak hükümetini kınama çağrısı

Irak anayasası örgütlenme özgürlüğünü ve barışçıl gösterileri güvence altına almasına rağmen, Petrol Bakanlığı sendika aktivistleri hakkında disiplin önlemleri uygulamaya başladı. Örgütlenme özgürlüğüne, örgütlenme ve toplu pazarlık hakkına yönelik bu saldırılar, Irak hükümetinin Saddam döneminde uygulanan baskı yasalarını ve politikaları sürdürme niyetini ortaya koyuyor.

South Oil Company (SOC) Irak petrolünün yüzde 80'inden fazlasını üretiyor.

ILO normlarına uygun adil bir iş yasasının acil olarak çıkarılması ve bu yasanın tartışılması sürecine Irak'taki bütün sendikaların katılması gerekiyor. IndustriALL Küresel Sendika Irak sendikal hareketini bu mücadelesinde destekliyor ve IndustriALL üyesi sendikaları Irak hükümetini kınamaya çağırıyor.