• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Irak'ta işçiler adil yasalar istiyor

Dış İlişkiler
07.02.2014

Irak'ta, ön saflarında IndustriALL üyesi Irak Petrol Sendikaları Federasyonu'nun (IFOU) yer aldığı sendikalar, parlamentonun Haziran'da tatile girmeden önce adil bir iş ve sendika yasası çıkarmasını talep etmeye devam ediyor. Petrol işçileri bu talepleri desteklemek üzere eylemin sürmesi konusunda kararlılar. 
Irak'ta IndustriALL üyesi bütün sendikalar, diğer sendikalarla birlikte, adil ve ILO normlarına uygun iş ve sendika yasalarını acilen çıkarması için parlamentoya baskıyı sürdürüyor.
Ülkenin anayasasının işçi haklarını ve sendikalaşma hakkını tanımasına rağmen, yeni bir yasanın olmaması nedeniyle, hükümet ve mahkemeler Saddam döneminden kalma yasayı uygulamaya devam ediyor. Bu yasa ise kamu sektöründe sendikaları yasaklıyor ve sendikaların temel hakları bile kullanmasını ciddi şekilde zorlaştırıyor.
Halen yasama sürecinin farklı aşamalarında üç farklı iş ve sendika yasa tasarısı var. Kasım 2013'te Erbil'de düzenlenen, uluslararası katılımın olduğu beş günlük konferans dahil, bir dizi toplantıda, sendikalar hükümet temsilcileriyle yasa tasarısı konusunda (sendikaların hazırladığı ILO normlarına uygun metin de dahil) ayrıntılı görüşmeler yaptı.
IndustriALL bu talepleri desteklemek üzere bir web kampanyası başlattı ve Cenevre'deki Irak hükümet temsilcileri nezdinde lobi çalışması yürüttü.
Sendikalar için asıl önem taşıyan yön, kamu sektöründe işçilere ve tüm çalışanlara ILO normlarına uygun bir sendikalar yasasının uygulanması ve bu yasanın bugünkü sendikal çoğulculuk gerçekliğini benimsemesidir.
IndustriALL Küresel Sendika Genel Sekreteri Jyrki Raina bu konuda şöyle dedi:
“Halen sendikal örgütlere karşı kullanılan Saddam döneminin köhne yasalarının sonunda tarihin çöplüğüne atılmasının ve yeni bir sendikal haklara saygı çağının başlamasının tam zamanıdır.”
Ne var ki hükümetin desteklediği ve son şekli verilen Parlamento Çalışma Komisyonu'nun tasarıları işçi haklarını kısıtlamaya ve kamu sektörü işçilerinin sendikalaşma hakkını göz ardı etmeye devam ediyor.
Elektrik Kurumu İşçileri Sendikası'nın yöneticisi Haşmeya Muhsin al-Saadawi şu açıklamayı yaptı:
“Yeni iş yasası tasarısı eski yasalara ciddi bir iyileştirme getirmiyor. Üstelik, kamu sektörü işçilerini yeni yasanın kapsamı dışında tutmakta ısrar etmek, çıkarılacak yasanın Irak'taki toplam işgücünün ancak yüzde 25'inden azını kapsamasına yol açacaktır. Biz istisnasız bütün Iraklı işçiler için adil yasalar istiyoruz.”
Petrol işçileri protestolarını sürdürdüler. South Oil Company'nin (SOC) yüzlerce işçisi Aralık ayı boyunca protesto eylemleri düzenledi.
Irak petrol işçilerinin lideri Hasan Cuma ise gelişmeleri şöyle yorumladı:
“Şimdi parlamentoda görüşülmekte olan iş yasası taslağında ne yazık ki birçok boşluk ve eksik var. Irak sendikaları ve federasyonları yasayla ilgili görüş ve önerilerini ilettiler, ama maalesef parlamento bunları hâlâ dikkate almış değil. Sendikal özgürlüklerle ilgili yasaya gelince, onca çabadan ve parlamentonun insangücü komisyonuyla bağıtlanan bir anlaşmadan sonra, şimdi tasarıyı parlamentodan çekmeye yönelik bir komplo gözlüyoruz. Bunun nedeni, bazı politik blokların sendikal çoğulculuğa karşı çıkmasıdır. Uluslararası örgütleri, kamu sektörü işçilerinin yasa tasarısı kapsamına alınması için parlamentoya baskı yapmaya çağırıyoruz.”