• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

4 aylık alacakları vardı

İşçiler atölyenin taşınmasına izin vermedi

Kırklareli'de tekstil atölyesinde çalışırken işten çıkartılan ve 4 aylık maaş alacağı bulunan işçiler, kapanan işletmenin makinelerinin taşınmasına izin vermedi.

21.07.2011

Alınan bilgiye göre Kırklareli'nde 8 ay önce faaliyete başlayan Özyıldırım Konfeksiyon atölyesi, ekonomik ve çeşitli nedenlerden dolayı faaliyetini dün durdurdu ve 35 işçiyi işten çıkarttı.

İstanbul yolu 2. kilometrende bulunan atölyenin önünde toplanan işçiler, 4 aylık alacaklarının ödenmesini istedi. Alacaklarının ödenmesi konusunda olumlu yanıt alamayan işçiler, kapanan tekstil atölyesinin makinelerinin kamyonlara yüklenmesine izin vermedi.

Atölyede şef olarak çalıştığını belirten Reyzan Özaytan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 4 aydır maaşlarının ve mesai paralarının ödenmediğini ileri sürdü.

İşletme yetkililerinin makineleri yükleyerek kaçmaya çalıştıklarını da ileri süren Özaytan, işletme sahibinin İstanbul'da bir atölye açacağını duyduklarını belirterek, ''Biz  alacaklarımızı almadan makinelerin taşınmasına müsaade etmeyeceğiz'' dedi.

15 gün önce elektrik borcundan dolayı atölyenin elektriklerinin kesildiğini ve işletmenin kapatılacağının kendilerine söylendiğini belirten işçilerden Gülşen Kıyıcı da, alacaklarının ödenmesi için atölye önünde toplandıklarını söyledi.


8 aylık hamile kadın hakkını aramaya geldi
8 aylık hamile olmasına rağmen atölyede çalışan Döndü Kara da alacağını alabilmek umuduyla arkadaşlarının yanında olduğunu vurguladı.
Yaklaşık 1 ay sonra dünyaya getireceği erkek çocuğuna iyi bakabilmek ve aile bütçesine katkı sağlayabilmek için işe girdiğini anlatan Kara, 2 aydır maaşını alamadığını söyledi.

İşletme sahibi Yunus Yıldırım ise gazetecilere yaptığı açıklamasında, sürekli zarar ettiği için atölyeyi kapattığını belirtirken, çalışanların siparişleri zamanında yetiştiremediğini iddia etti.

Makineleri satarak işçilerin alacaklarını ödeyeceğini ifade eden Yıldırım'ın, kendilerine çek vermesi teklifini ise işçiler kabul etmedi.

İşletme dışına çıkarak beklemeye başlayan işçiler, makineleri taşımak üzere atölyeye gelen kamyonu da, etrajını araçlarıyla çevirerek engellediler.
İşçilerin işletme dışında bekleyişleri sürerken, polis de bölgede geniş güvenlik önlemleri aldı.