• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Temmuz Ayı Hareketli Geçiyor

İŞÇİLER DİRENİŞTE

Türkiye'nin birçok bölgesinde ve farklı sektörlerinde işçi grev ve direnişleri devam ediyor. Başta sendikamızın örgütlü olduğu Çerkezköy Coko-Werk Plastik Fabrikası, Çerkezköy Deva Holding ve Manisa Standard Profil Ege olmak üzere Kristal-İş Sendikası'nın örgütlü olduğu Şişecam Fabrikasında, Tek Gıda-İş Sendikası'nın  örgütlü olduğu Kent Gıda ve Sütaş'ta grevler devam ediyor. Soma faciasının ardından verilen sözleri hatırlatmak için Somalı madenciler de Ankara'ya gidiyor. Sıcak Temmuz ayında devam eden işçi direnişleri için biz de kısa bir toparlama yaptık.

16.07.2014

Coko-Werk Plastik Fabrikası'nda Örgütlenme Mücadelesi

Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren Coko-Werk Plastik Fabrikasında çalışan işçiler Mayıs ayı içinde Petrol-İş Sendikası'na üye olmaya başladılar. İşyeri yönetiminin işçilerin sendikamız çatısı altında örgütlemeye başladığını farketmesi üzerine 11 üyemiz 4-5 Haziran tarihlerinde işten çıkartıldı. Diğer üyelerimizinde baskı ve zorla istifaya zorlanması üzerine, 9 Haziran pazartesi günü sendikamızın Trakya ve İstanbul 1 Nolu şubeleri Coko Werk işyeri önünde ortak bir basın açıklaması yaptı. Açıklamaya örgütlü olduğumuz işyerlerimizden Polimer, Jotun, Elbabant'dan üyelerimiz kitlesel olarak katılarak, işten atılan Coko Werk İşçilerine destek verdi.
Açıklamada Petrol-İş Sendikası'nın Coko-Werk’e sendika girene kadar mücadelesine devam edeceği ve hukuki yollara başvuracağı ifade edildi. Coko-Werk işçilerinin sendikalaşma mücadelesi devam ediyor.

Deva İşçileri Kararlı

Uzun zamandır örgütlü olduğumuz Tekirdağ Çerkezköy'deki Organize Sanayi Bölgesi'nde, yaklaşık 500 işçinin çalıştığı Deva Holding'e bağlı ilaç firmasında dört yıl önce bir sendikasızlaştırma operasyonu yapıldı. Sendikamız Deva'da tekrar örgütlenme mücadelesine başladı ve 20 Haziran'dan bugüne kadar beş işçi sendika üyeliği nedeniyle işten çıkarıldı. Patronun sendika karşıtı tutumunu kınamak için Deva İşyeri önünde bir basın açıklaması yapıldı.  İşten çıkarılan işçiler, Toplu İş Sözleşmesi (TİS) hakkı elde etmek için Sendikamızda  çalışma yürütüyordu.
Deva işyeri önünde işçiler çadır kurarak eylemlerine devam ediyorlar.

Standard Profil Ege'de Direniş Devam Ediyor

Petrol-İş Sendikası'na üye oldukları için işten atılan  Standard Profil Ege işçileri yaklaşık bir yıldır  fabrikanın kurulu olduğu Manisa'daki işyeri önünde direniyorlar.
Ege Standard Profil Fabrikası'nda, işyeri önünde direniş devam ederken, yerel iş mahkemesinde açılan işe iade ve sendikal tazminat davalarının sonuçları sendikanın haklılığını bir kez daha gösterdi. Sonuçlanan davalarda  mahkeme işçilerin sendikal nedenlerle işten atıldığına karar vererek, işvereni tazminat ödemeye mahkum etti. Standard Profil Ege yönetiminin temyize gönderdiği üç davada ise Yargıtay da yerel mahkemeyi onayladı. Bu şekilde Profil Ege işyerinde devam eden örgütlenme mücadelesinin haklılığı hukuki olarak onanmış oluyor.
Standard Profil Ege işçileri direnişlerine devam ediyor.

Şişecam İşçileri Yürüyüş Yapacak

Ocak ayında Kristal-İş Sendikası toplu iş sözleşmesi görüşmelerine başladı. Şişecam işçilerinin ücretlerinin arttırılması, insan onuruna yakışır biçimde yaşamaya yetecek bir düzeye çıkarılması istendi.
Ancak Şişecam Şirketi işçilerin saat ücretlerine 93 kuruş zam teklifi sundu. Bunun üzerine Kristal-İş Sendikası 20 Haziran 2014 günü, 5800 cam işçisiyle on cam fabrikasında greve başladı.
Grev 8. gününde Bakanlar Kurulu kararıyla “milli güvenliği ve genel sağlığı” bozucu nitelikte bulunduğu gerekçesiyle ertelendi.
Şişecam işçileri Danıştay’dan gelecek haberi beklerken, bir yandan da meşru ve demokratik yollarla mücadelelerine devam ediyor.
18 Temmuz Cuma günü saat 12.00’de Levent’te Kanyon Alışveriş Merkezi önünde toplanıp, Şişecam merkezine (İş Kuleler-Levent) bir yürüyüş yapılacak.
http://www.kristalis.org.tr/yeni/?p=12799

Kent Gıda'da Grev Başladı

Tek Gıda-İş Sendikası ile Kent Gıda yönetimi arasında sürdürülen toplu iş sözleşmesi (TİS) anlaşmazlıkla sonuçlanınca 800 işçi adına grev kararı alındı.

Tek Gıda-İş Sendikası grevi dün sabah saat  09.00'da Gebze'de bulunan Kent Gıda Fabrikası'nda başlattı. Tek Gıda-İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Türkel, en az 6 ay için greve hazır olduklarını ve anlaşma oluncaya kadar  mücadeleyi sürdüreceklerini belirterek grevi başlattı.
Grevin çıkış sebebi olarak düşük ücret sorunu öne çıksa da, çalışma koşullarının ağırlığı ve kreş olmaması gibi sorunlar da grevde etkili oldu.
http://www.tekgida.org.tr/%5COku%5C9145%5CGebzede-800-Isci-Grevde

Somalı Maden İşçileri Ankara'da

Manisa'nın Soma ilçesinde 13 Mayıs'ta yaşanan maden faciasından sonra kendilerine verilen sözleri hatırlatmak isteyen Somalı madenciler Ankara'ya gitmek için dün gece yola çıktı. Cengiz Topel Meydanı'nda toplanan yaklaşık 150 işçi açıklamaların ardından otobüslere binerek Ankara'nın yolunu tuttu.

İşçiler bugün Sıhhiye'de bulunan DİSK Genel-İş Şubeler Binası'nda buluşup, buradan Meclis'e yürüyecek. Meclis'in Dikmen kapısı önünde açıklama yaparak taleplerini bir kez daha duyuracak olan işçiler, ardından Meclis'te bulunan partilerin grup başkanvekilleriyle görüşecekler.

Sütaş İşçileri'nin Grevi Devam Ediyor

Tek Gıda-İş'e üye oldukları için 29 Sütaş işçisi işten  atılmış ve  fabrika önünde direnişe geçmişlerdi. Son olarak Aksaray İşletmesi’nde 8 sendika üyesi daha tazminatsız ve haksız bir şekilde işten çıkarıldı. Tek Gıda-İş Sendikası  "Tüketimden gelen gücümüzü kullanıyoruz" sloganıyla Sütaş ürünlerini boykot kampanyası başlattı. Kampanyaya sendikamızda dahil olmak üzere başka sendikalarda da destekler geliyor.
http://www.tekgida.org.tr/%5COku%5C9155%5CSutas-Isvereni-Kiyicilikta-Sin...

 

DUYURU...

GENEL BAŞKANIMIZ SÜLEYMAN AKYÜZ’ÜN FACEBOOK HESABI ÇALINMIŞTIR. GELECEK OLAN MESAJLARA VE PAYLAŞIMLARA LÜTFEN İTİBAR ETMEYİNİZ. ...
devamı