• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Taşeronlaştırma, Özelleştirme, Sendikasızlaştırma Saldırısı Artıyor

İŞÇİLER EKİM AYINA DİRENEREK GİRİYOR!

Türkiye'de farklı sektör ve bölgelerde işçiler ekim ayına direnerek giriyor. İşçi cinayetlerinin had safhaya ulaştığı, işçi haklarının, taşeronlaştırma ve özelleştirmelerle baltalandığı bu günlerde işçiler kazanılmış haklarını kaybetmemek adına mücadelesini yoğunlaştırıyor.

30.09.2014

Ekim ayına girerken biz de devam eden işçi direniş ve grevleriyle ilgili kısa bir toparlama yaptık.

Deva İşçileri Direnmeye Devam Ediyor

Deva İlaç'ın Çerkezköy’deki fabrikasında Petrol-İş Sendikası'na üye oldukları için işten çıkarılan işçilerinin direnişteki günleri 100'e yaklaşıyor. Fabrika önünde çadır kuran işçilerin talebi işten çıkarılan 24 işçinin işe geri alınması ve Deva İlaç yönetiminin sendikayı kabul etmesi. Deva işçilerinin direnişine destekler de devam ediyor. IndustriALL Küresel Sendika sendikalaştıkları için işten çıkarılan Deva işçilerine destek amaçlı bir imza kampanyası başlattı. Kampanyaya şu linkten ulaşabilirsiniz: http://www.labourstartcampaigns.net/show_campaign.cgi?c=2524   

MT Reklamın İşçileri Sendikal Hakları İçin Mücadele Ediyor

MT Reklam'ın 17 işçiyi atmasıyla başlayan direniş 150 güne yaklaşırken Şirket, Gebze ve Düzce’deki işyerlerinden bugüne kadar 120 işçiyi işten çıkardı. DİSK\Birleşik Metal-İş’e üye olmalarıyla başlayan işten çıkarmalara karşılık işçiler fabrika önünde direnişe geçmişti. İşçilerin fabrika önünde direnişi devam ediyor. 

Eskişehir ICF İşçileri Sendikalaştıkları İçin İşten Çıkarıldı

Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan ICF Ankastre Cihazları Fabrikası’nda Birleşik Metal-İş Sendikası’na üye oldukları için işten atılan 13 işçinin direnişi, 50 günü aştı. Kadro daraltma gerekçesiyle işten atılan işçilerin beşi kadın. Ev içinde üstlerine yüklenen sorumluluklarda düşünülünce kadınların yükü daha ağır oluyor. Fakat işçiler tüm zorluklara rağmen fabrika önünde kurdukları çadırda direnmeye devam ediyor.  

İşkur İşçileri Direnişlerini Ankara'da Sürdürüyor

Van'da deprem sonrası İşkur bünyesinde çalıştırılan 7 bin 286 işçi işten atılmıştı.  Kalıcı iş için direnen işçiler Van'dan yaptıkları eylemlerle seslerini duyuramadıklarını belirterek  Ankara'ya yürüme kararı aldılar. 450 kilometrelik yürüyüşün ardından Ankara Abdi İpekçi Parkı'nda direniş başlatan işçiler günlerdir sorunlarına çözüm arıyor. Abdi İpekçi Parkı’nda direnişlerini sürdüren İşkur işçilerinin yağmurlu havaların başlamasıyla sağlığı tehlike altına girdi. İşçiler Çalışma Bakanlığı’ndan olumlu yanıt gelmemesi durumunda direnişlerini farklı boyuta taşıyacaklarını söylediler.

Bedaş İşçileri Eylemlerine Devam Ediyor

Boğaziçi Elektrik Dağıtım A.Ş. (BEDAŞ)  işçileri  güvenlik  tedbirlerinin alınması talebiyle yaptıkları iş bırakma eyleminin ardından işten çıkartılmış ve direnişe geçmişlerdi.  Enerji-Sen üyesi 26 işçinin başlattıkları direniş 40 günü aştı.  İş güvenliği tedbirlerinin göz ardı edilmesinden dolayı en fazla iş kazalarının gerçekleştiği alanlardan biri olan enerji iş kolunda, can güvenlikleri için talepte bulunan işçilerin  haklılığı  son bir ay içerisinde enerji iş kolunda yaşanan 32 iş kazası ile bir kez daha ortaya konuldu.
İşçiler çalışma sahasına çıktıklarında kendilerine eldiven dahi verilmediğini, sahaya yalnız gönderildiklerini, eski panoların ve yer altından geçen eski elektrik kablolarının facialara davetiye çıkarttığı bir ortamda çalışmaya zorlandıklarını belirttiler. Güvenlik istemenin bedelinin işten çıkartılma olduğunu söyleyen işçiler eylemlerine devam ediyor.

Parkomat İşçileri Taşerona Karşı

Mersin Parkomat işçilerinin direnişi 50. güne yaklaşıyor. Mersin Büyükşehir Belediyesi'nin  Parkomat ihalesini alan taşeron Parktur firmasıyla sözleşmesini tek taraflı fesh etmesi nedeniyle işsiz kalan 97 işçi, yaptıkları yürüyüş ve çeşitli eylemlerle seslerini duyurmaya çalışıyorlar. İşçiler direnişlerinin aynı zamanda taşeron sistemine karşı olduğunu söylüyor.

Ramsey İşçilerinin Sendikalaşma Savaşı Sürüyor

Karabük Ramsey’de işçiler Temmuz ayından beri sendikalaşma savaşı veriyor. Sendikalaştığı için işten çıkarılan 9 işçi her gün sabah işe gider gibi fabrika önüne direniş mesaisine başlıyor. Fabrika önünde bekleyen işçiler yoğun yağmura, fırtınaya ve diğer olumsuz koşullara rağmen geri adım atmayarak kararlılıklarını sürdürüyor. Fabrikada çalışan kadın işçiler kreş olmadığı için çok sıkıntı yaşadıklarını belirtirken işçiler sendika ile beraber örgütlü bir şekilde haklarını alacakları konusunda kararlı.

Yatağan İşçileri Özelleştirmeye Karşı Direniyor

Yatağan Termik Santrali önüne geçen yıl kurulan direniş çadırı birinci yılını doldururken işçilerin özelleştirmeye karşı direnişi devam ediyor. Yatağan, Yeniköy, Kemerköy termik santralleri ile bağlı kömür ocaklarının satışı gerçekleşti. Ancak Muğla’da özelleştirmeye karşı direniş sürüyor. İşçiler direnişlerini sadece kendi hakları için değil özelleştirmeye karşı tüm işçi sınıfının emeğini,  kazanımlarını ve halkın geleceğini korumak adına yaptıklarını ifade ediyor.

Zonguldak'lı Madenciler Torba Yasa Kurbanı

Zonguldak'ta Torba Yasa'nın yürürlüğe girmesinin ardından maliyetlerin artması gerekçesiyle  22 özel kömür işletmecisinin üretimi durdurması ile işten çıkarılan madenci sayısı 2 bin 700'e ulaştı. Üretimi durdurmayan tek firma olan HEMA Kömür İşletmeleri ise 489 maden işçisini toplu işten çıkarmak için Çalışma ve İş Kurumu Müdürlüğü'ne bildirimde bulundu. Aynı şekilde  maden işçilerinden bazıları da işsizlik maaşı alabilmek için Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü'ne başvuruyor.

Daha önce de Zonguldak'ın Ereğli ilçesine bağlı Kandilli beldesindeki Hema Kömür İşletmeleri A.Ş.'ye ait maden ocağında çalışan yaklaşık 500 maden işçisi, işten çıkartılmalara tepki göstererek çıkarılan 29 arkadaşı için üretimi durdurarak Zonguldak'a yürüyüşe geçmişti.  Arkadaşlarının işe geri alınmasını isteyen madenciler, 10 saat süren yürüyüşün ardından Zonguldak Valiliği'ne ulaşmış iki günlük eylemin ardından eylemlerini  farklı kulvarlarda devam ettirmek üzere sonlandırmışlardı.

Soma'da Madenciler Destek Bekliyor

Soma'da  Eynez köyündeki Soma Kömürleri A.Ş’ye ait madende 13 Mayıs 2014 tarihinde meydana gelen ve 301 işçinin ölümüne neden olan katliamın ardından madenler açılmaya başlandı. İşçiler için sendikaların düzenledikleri eğitim ve toplantılar devam ederken madenler gerekli iyileştirmeler yapılmadan açılıyor. Ocak ayına kadar maaş alacak olan işçiler işsiz kalma korkusu ile tekrar madenlere iniyor.