• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

İşçiler Rubén Darío Montoya Obando'yu desteklemek için yürüdü

Dış İlişkiler Servisi
17.03.2014

Kolombiya'da Tenaris – Tubos Caribe işçileri 14 Mart günü fabrikanın önünde protesto gösterisi yaptı ve Cartagena kentinin merkezine kadar yürüdü. Protesto eyleminin amacı, Rubén Darío Montoya Obando'yla ilgili sorunu çözmek için Tenaris – Tubos Caribe ile sigorta şirketinin hiçbir şey yapmamasını kınamaktı. 

Temmuz 2002'de, Rubén, Tenaris – Tubos Caribe işyerinde taşeron işçisi olarak çalışırken işkazası geçirdi. O zamandan bu yana tazminat almak için mücadele veriyor. Mahkeme Rubén’in işe iadesine, kaza gününden itibaren birikmiş ücret alacaklarının ödenmesine ve kısmi emekli aylığı bağlanmasına karar verdi. Ama Tenaris – Tubos Caribe ve sigorta şirketi çözümü aylarca  sürüncemeye sokmak için mahkemenin kararını temyiz etti. Şubat ayında açlık grevi yapan Rubén, durumu kötüleşince, hastaneye kaldırıldı. Hâlâ tıbbi bakım altında.

Tenaris-Tubos Caribe işçileri 14 Mart günü dayanışma amacıyla işyerinden Cartagena'nın merkezine kadar yürüdüler. Rubén’in eşi de gösteri yürüyüşüne katıldı ve kocasının on iki yıl önce fabrikada geçirdiği kazadan bu yana çektikleri acı ve zorlukları paylaştı.

Tenaris – Tubos Caribe'de işçileri örgütleyen sendika, Sintratucar, işçilerin, Rubén gibi, sağlıklarını tehlikeye atmasına ya da işkazası geçirmesine son verecek gerçek bir iş sağlığı ve güvenliği politikasının şirket tarafından uygulanmasını talep etti. Sintratucar IndustriALL Küresel Sendika'ya bağlı FETRAMICOL'un üyesi.

Sintratucar'ın başkanı Walfredo Marrugo bu konuda şu açıklamayı yaptı:

"Tenaris – Tubos Caribe Rubén'in sorununu çözene kadar kampanyayı sürdüreceğiz. Şirketle, bizlere yasaların öngördüğü bir iş sağlığı ve güvenliği programına sahip güvenli bir işyeri olanağı sağlayacak ciddi bir diyalog kurmak istiyoruz."