• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

İSG Mevzuat Değişiklikleri

05.02.2024

3 ve 4 Şubat 2024 tarihlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği Mevzuatında bir dizi değişiklik yapıldı.

6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu
3 Şubat 2024 tarih ve 32449 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 7495 sayılı Kanunla, 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun, ÇSGB (Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı) tarafından yapılacak teftiş işlemlerine dair bazı hususları düzenleyen 24’üncü maddesinin ikinci fıkrası yürürlükten kaldırılmış, yerine daha kapsamlı olacak şekilde 24/A maddesi getirilmiştir. Bu şekliyle; işyeri denetimleri eskiden olduğu gibi İş Kanunu’ndaki ilgili maddeler çerçevesinde ÇSGB iş müfettişleri tarafından sürdürülürken, 6331 sayılı Kanun kapsamındaki eğitim kurumları, OSGB’ler (Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi), iş ekipmanları muayene kuruluşları, iş hijyeni ölçüm, test ve analiz laboratuvarlarında yapılacak denetimlerin İSGGM (İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü) personelleri tarafından yapacağı netleştirilmiştir. Böylelikle, “denetimlerin sadece Bakanlığa bağlı iş müfettişlerince yapılabileceği, İSGGM personelinin OSGB’leri denetleme yetkisine sahip olmadığı” yönünde yapılan itirazların önüne geçilmiştir. Ayrıca İSGGM personelinin, denetim sırasında gerekmesi halinde iş müfettişlerinde olduğu gibi, kolluk kuvvetlerinden destek isteyebileceği belirtilmiştir.
https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2024/02/20240203-3.htm

İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik
4 Şubat 2024 tarih ve 32450 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yönetmelikle; işyerlerinde bulunan iş ekipmanlarının (elektrik panoları, topraklama, yangından korunma, yıldırımdan korunma tesisatları, kaldırma ve iletme ekipmanları vb.) periyodik kontrollerini gerçekleştiren kişi ile işveren arasında kontrolden en az bir gün önce İSG-KATİP (İş Sağlığı ve Güvenliği Kayıt, Takip ve Analiz Programı) sistemi üzerinden sözleşme yapılması zorunlu hale getirilmiştir. OSGB ve OSGB’de çalışan kişilerin periyodik kontrol hizmeti veremeyeceği belirtilmiştir. Ayrıca doğal afet durumlarında, periyodik muayene hizmeti veren kuruluşların bazı yükümlülüklerinde esnekliğe gidilebileceği ifade edilmiştir.
https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2024/02/20240204-1.htm

İş Güvenliği Uzmanlarının Görev, Yetki, Sorumluluk ve Eğitimleri Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile İşyeri Hekimi ve Diğer Sağlık Personelinin Görev, Yetki, Sorumluluk ve Eğitimleri Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik
4 Şubat 2024 tarih ve 32450 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yönetmeliklerle; her iki yönetmelikte de bazı ortak maddelerde değişikliğe gidilmiştir. İş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi ve diğer sağlık personellerini sertifikalandırmak üzere eğitim veren kurumların denetlenmesi hususunda, İSGGM personelinin yetkili olduğu vurgulanmıştır. Ayrıca doğal afet durumlarında, eğitim vermek üzere yetkilendirilen kurum ve kuruluşların bazı yükümlülüklerinde esnekliğe gidilebileceği ifade edilmiş, binaları yıkılan veya hasar alan kuruluşların zayi olan evraklarının, yapılan denetimlerde aranmayacağı belirtilmiştir.
https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2024/02/20240204-2.htm
https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2024/02/20240204-5.htm

İş Hijyeni Ölçüm, Test ve Analizleri Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik
4 Şubat 2024 tarih ve 32450 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yönetmelikle; doğal afet durumlarında, iş hijyeni ölçüm, test ve analizlerini yapmak üzere Yönetmelik kapsamında yetkilendirilen kurum ve kuruluşların bazı yükümlülüklerinde esnekliğe gidilebileceği ifade edilmiş, binaları yıkılan veya hasar alan kuruluşların zayi olan evraklarının, yapılan denetimlerde aranmayacağı belirtilmiştir.
https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2024/02/20240204-3.htm

İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik
4 Şubat 2024 tarih ve 32450 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yönetmelikle; bulunduğu ildeki işyerlerine işyeri hekimliği, diğer sağlık personeli ve sağlık taraması gibi İSG hizmetlerini vermek maksadıyla Sağlık Bakanlığı bağlı olarak kurulan ve ÇSBG tarafından yetkilendirilen TSMB’lerin (Toplum Sağlığı Merkezi Birimi) adı, ÇASMER (Çalışan Sağlığı Merkezi) olarak değiştirilmiştir (Daha önce yapılan değişiklik Yönetmeliğe işlenmiştir). OSGB’lerde tam zamanlı olarak çalışanların başka bir OSGB’de veya işyerinde çalışmaları tümüyle yasaklanmıştır. OSGB’lerin kontrol ve denetimlerinin İSGGM çalışanları tarafından yerinde ve dijital altyapı üzerinden yapılacağı belirtilmiş ayrıca bu denetimler esnasında ihmali görülen iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi ve diğer sağlık personeline, ilgili yönetmeliklerinde belirtilen idari yaptırımların uygulanacağı vurgulanmıştır. Ayrıca doğal afet durumlarında, Yönetmelik kapsamında yetkilendirilen kurum ve kuruluşların (OSGB ve ÇASMER) bazı yükümlülüklerinde esnekliğe gidilebileceği ifade edilmiş, binaları yıkılan veya hasar alan kuruluşların zayi olan evraklarının, yapılan denetimlerde aranmayacağı belirtilmiştir.
https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2024/02/20240204-4.htm

İşyerlerinde İşveren veya İşveren Vekili Tarafından Yürütülecek İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetlerine İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik
50’den az çalışanı bulunan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde, iş sağlığı ve güvenliği hizmetinin bir bölümü bu Yönetmelik çerçevesinde işveren veya işveren vekili tarafından verilebilmektedir. Bu durumda, işveren veya işveren vekilinin Yönetmelik’te tarif edilen eğitimi alması gerekmektedir. 4 Şubat 2024 tarih ve 32450 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yönetmelikle; bahsi geçen bu eğitimi verebilecek kuruluşların tarifinde bazı sadeleştirmeler yapılarak, eğitimin üniversiteler, kamu kurum ve kuruluşları, kamu kurumu niteliğinde meslek kuruluşları ile işçi ve işveren kuruluşları tarafından Bakanlık’la protokol yapmak suretiyle verilebileceği vurgulanmıştır.
https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2024/02/20240204-6.htm