• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

İspanya'da sendikalar kemer sıkma politikalarına karşı eylemde

15 Eylül günü, CCOO ve UGT adlı konfederasyonların sanayi sendikalarına bağlı işçilerin de içinde yer aldığı yüzbinlerce kişinin katıldığı yığınsal gösteride Mariano Rajoy hükümetinin uyguladığı kemer sıkma önlemlerinin İspanyayı “yıkıma” götürmekte olduğu açıklanarak protesto edild

19.09.2012

15 Eylül günü, CCOO ve UGT adlı konfederasyonların sanayi sendikalarına bağlı işçilerin de içinde yer aldığı yüzbinlerce kişinin katıldığı yığınsal gösteride Mariano Rajoy hükümetinin uyguladığı kemer sıkma önlemlerinin İspanyayı “yıkıma” götürmekte olduğu açıklanarak protesto edildi. Hükümetin kemer sıkma paketi sosyal harcamalarda 2014'ten önce 102 milyar avro kısıntıya gitmeyi hedefliyor.

Rajoy’un muhafazakâr partisi Partido Popular (PP) özellikle sağlıkta, eğitimde ve sosyal hizmetlerde ağır kısıtlamalara giderken vergileri artırıyor ve bankalara muazzam kurtarma paketleri sunuyor. Göstericiler “Geleceğimizi Savunalım” sloganıyla, kısıntıların devam edip etmeyeceğine halkın karar vereceği bir referandum yapılmasını talep ettiler.

Son bir kemer sıkma önlemi kamu işçilerinin yıllık ücretlerinin yüzde 7'sini oluşturan Noel ikramiyelerine uygulandı. İşçilere yönelik önlemler arasında çalışma ilişkilerinde reform yapılması ve fazla mesai ücretinin kaldırılması da yer alıyor. Partido Popular'ın iktidara gelmesinden bu yana İspanya'da sanayide yaklaşık bir milyon iş kayboldu.
İspanya'nın iki büyük işçi konfederasyonu CCOO ve UGT, istihdamda ve üretkenlikte kayba yol açan kemer sıkma politikalarına karşı sürekli politik eylem yapma ortak kararı almış bulunuyor. Sendikalar ve toplumun diğer kesimleri, hükümetten, ülke ekonomisini geliştirecek ve kaliteli istihdamı sağlayacak gerçek bir sanayi politikası uygulamasını talep ediyor.

Kaynak: IndustriALL Küresel Sendika