• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

ITUC ve IndustriALL Meksika devlet başkanıyla görüştü

ITUC ve IndustriALL Küresel Sendika Meksika Delet Başkanı Enrique Peña Nieto ile görüştü. Nieto diyalogu kabul etti ve hükümetinin bağımsız sendikalara baskı uygulamayacağını söyledi.

Dış İlişkiler Servisi
03.09.2013

ITUC ve IndustriALL Küresel Sendika temsilcilerinden oluşan ortak bir heyet, ABD Çelik İşçileri Sendikası temsilcilerinin de katılımıyla, 23 Ağustos 2013 günü Mexico City'deki Başkanlık Sarayı'nda Devlet Başkanı Enrique Peña Nieto ve Çalışma Bakanı Alfonso Navarrete Prida ile görüştü.

Toplantı, koruma sözleşmelerinin de içinde yer aldığı sendikal haklarla ilgili sorunları, iş yasası reformunu, OECD'nin Meksika'da işletilmeyen Ulusal İrtibat Merkezi sorununu, belli uyuşmazlıkları ve G-20'yle ilgili bazı konuları görüşmek isteyen küresel sendikaların talebiyle gerçekleşti.

Devlet Başkanı ve Çalışma Bakanı, bu hükümetin bağımsız sendikalara baskı uygulama niyeti olmadığını ve mevcut uyuşmazlıklara çözüm getirme yükümlülüğü bulunduğunu vurguladılar. Özellikle Napoleón Gómez Urrutia'nın maden ve metal işçilerinin sendikası Los Mineros'un meşru yöneticisi olduğunu teyit ettiler. IndustriALL genel sekreteri Jyrki Raina bu teyidi memnuniyetle karşıladı, ama IndustriALL Yönetim Kurulu üyesi Napoleón Gómez hakkındaki kovuşturma ve davaların sürmesinden duyulan kaygıyı dile getirerek şöyle dedi:

“Napoleón aynı düzmece suçlamalarla farklı mahkemelerde açılan davaların hepsinden beraat etti. Bu yargılama oyununa son verilmelidir.”

Luz y Fuerza del Centro 2009'da kapanmasından sonra ortada kalan 16.000 işçiyle ilgili çözüm bulmak için Meksika elektrik işçilerinin sendikası SME ile görüşmeler hâlâ sürüyor. 

Hükümet koruma sözleşmelerini hukuken meşru bir araç olarak görmüyor. Bu konuda çözüm bulmak için diyalogu sürdürme ve 98 nolu ILO sözleşmesinin onaylanması konusunda adımlar atmayı vaat etmiş bulunuyor.

Küresel sendikalar örgütlenme ve toplu sözleşme özgürlüğünü güvence altına almak için “koruma sözleşmeleri”ne karşı çıkma konusunda birlikte davranıyor. Meksika'da birçok işyerinde işverenler, işçilerin haberi ve bilgisi olmadan birtakım sendikalarla el altından sözleşmeler imzalıyorlar.

Hükümet geçen yıl yapılan iş yasası reformunun teknik olarak gözden geçirilmesi konusunda ILO Genel Direktörü ile görüşmeyi kabul etti. Reform özellikle sendikal demokrasi ve şeffaflık konusunda yetersiz kalıyordu. 

ITUC Genel Sekreteri Sharan Burrow Devlet Başkanı Peña Nieto'dan Eylül'de St. Petersburg'da yapılacak G-20 liderleri toplantısında küresel sendikaların öncelik verdiği konuları desteklemesini istedi. Burrow şöyle dedi:

“Muazzam işsizlik karşısında, istihdam yaratmaya acilen ihtiyaç var. Bunun için altyapıya koordine yatırım yapmak, genç işgücünü yaygın bir stajyerlik/çıraklık sistemiyle bu yatırımlara katmak, kayıtdışı ekonomiyi kayıt içine almak, işçilerin insan onuruna yakışır bir yaşam sürmesini sağlayacak bir sosyal koruma ve asgari ücret sistemi oluşturmak gerekiyor.”

Meksika hükümeti yetkilileri kayıtdışı sektör sorunu ve çalışmayı kayıt içine alma ihtiyacı konusundaki yaklaşımını ayrıntılı bir şekilde açıkladılar. Herkesi kapsayacak bir sosyal koruma sistemi uygulama vaatlerini yinelediler.

Uluslararası delegasyonun üyeleri, bu konularda ilerleme kaydedilmesi amacıyla, ülkedeki gelişmeleri Meksika'daki sendikalar aracılığıyla sürekli izleyecekler.

Kaynak: IndustriALL Küresel Sendika