• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Kadın üyelerimizden yeni düzenlemelere destek

Sendikamızın Genel Kurul'u sürecinde kadın politikası açısından temel metinlerine yansıtmayı planladığı değişiklikleri ve kadın cinayetlerine karşı kampanya hedefini Megaplast işçisi Özlem Zermangüli ile konuştuk.

09.09.2011

Petrol-İş Sendikası’nın 17-18 Eylül tarihlerinde gerçekleştireceği 26. Olağan Genel Kurulu’nda gündeme gelecek tüzük değişiklik taslaklarında yer alan kadın işçilere yönelik konular ve Sendikamızın 25 Kasım’da başlatmayı hedeflediği kampanya üzerine Gebze Megaplast çalışanı sendikamız üyesi Özlem Zermangüli ile söyleştik. Genel Kurul sürecinde Sendikamızın kadın politikasını temel metinlerine yansıtma çabası, kadın komisyonları, büroları oluşturulması ve cinsiyet temelli eğitimlerin kuvvetlendirilmesi konularında Zermangüli şöyle değerlendirmelerde bulundu:

“Her zaman kadınların işi bellidir zaten ev ile iş arasında gidip gelmeleri söz konusu.  Ben sendikanın bu konuda adımlar atmasını örgütlenme açısından ve kadınların süreçte daha fazla yer almalarını aktifleşmelerini sağlaması açısından yararlı buluyorum.  İşyerinde sendikaya gitmek için çekinen insanlar vardır, bir araya gelmek zor olabiliyor. Bu tür komisyonlar kurulması bu açıdan kadınların bir araya gelmesini kolaylaştırır. Daha rahat iletişim ve birbirlerinin yaşamış olduğu sorunlardan haberdar olma olanağı sunar.  Güç birliği ve dayanışma sağlar.”

Petrol-İş’in on sendika ile birlikte 25 Kasım 2011’de “Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Gününde, Yaşama hakkı en temel insan hakkıdır: Kadın cinayetlerine Son” başlığı altında ülke çapında bir kampanya başlatma hedefi hakkındaki sorumuza Zermangüli şu yanıtı verdi:  

“Sedikamızın kadın cinayetleri konusunda bir yaklaşımda bulunması çok önemli bir şey . Geçmişte özellikle medyanın hiç bahsetmediği konulardı bunlar. Son zamanlarda sivil toplum örgütlerinin de daha fazla üzerine gittiği bir konu, nerdeyse her gün ülkemizde beş kadın katlediliyor. Artık kadın ve erkek arasında gerçek bir eşitlik sağlanması gerekiyor. Sendikamızın hem çalışan kadınlara hem de çalışmayan kadınlara yönelik öncülük yapıp, bilinçlendirmesi çok önemli.  Ataerkil bir toplum içinde yetiştiriliyoruz ve bunun sonucunda da bir zihniyet yapısı oluşuyor, kocalarımız ne derse odur karşı gelinmez gibi.  Şu anda Hükümetin aileler parçalanıp toplumsal huzursuzluğa yol açmasın diye adeta kadınları ikna etmek için aile imamları, aile hekimleri, aile uzmanları gibi uygulamaları var, bu tür uygulamalarla da mücadele edilmesi gerekiyor.”