• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Kamboçya: Binlerce hazır giyim işçisi eylemde

Kamboçya'da aylık 100 dolar olan asgari ücretin 177 dolara çıkarılması talebiyle düzenlenen uluslararası eylem gününde küresel sendikalar binlerce hazır giyim işçisiyle yan yanaydı.

18.09.2014

Kamboçyalı hazır giyim işçileri, ordunun verdiği gözdağına rağmen, öğle saatlerinde fabrikaların dışında protesto gösterileri yaptılar.

İsviçre'de, IndustriALL Küresel Sendika ve UNI Küresel Sendika, Cenevre'deki Kamboçya elçiliğinde ortak bir dayanışma ve protesto eylemi düzenledi. IndustriALL genel sekreter yardımcısı Kemal Özkan ve UNI'ı temsilen Alke Boessiger, Kamboçya Başbakanı'na yazılmış bir mektubu elçiliğe ilettiler.

IndustriALL, UNI ve ITUC'un ortak mektubunda Kamboçya hükümetinden, asgari ücretin, emeğiyle 5 milyar dolarlık bir sektörü besleyen hazır giyim işçilerinin onurlu bir yaşam sürmesini sağlayacak şekilde derhal artırılması gerektiği belirtiliyor ve şöyle deniyor: 

“Hazır giyim işçilerinin ve onların sendikalarının hükümetten insana yakışır bir ücret sağlanması talebini tümüyle destekliyoruz.”
Genel merkezi Brüksel'de bulunan ITUC da Belçika'daki Kamboçya elçiliğine bir heyet gönderdi.

Kore'de IndustriALL üyesi KMWU, Seul'ün en popüler alışveriş merkezlerinde ünlü hazır giyim mağazalarının önünde, yasal kısıtlamalar nedeniyle birer kişilik sembolik protesto eylemleri düzenledi.

Avustralya'da, IndustriALL üyesi Tekstil İşçileri Sendikası ile İmalat İşçileri Sendikası'nın yöneticileri ve üyeleri Melbourne'daki H&M'in önünde gösteri düzenlediler. Ayrıca, sendikaları temsilen bir heyet, Canberra'daki Kamboçya elçiliğine elden bir mektup iletti.

İnsana yakışır bir yaşam talebi

IndustriALL genel sekreteri Jyrki Raina şöyle dedi:

“Her insanın hakkı olan onurlu bir yaşam sağlayacak bir ücret alana kadar Kamboçyalı hazır giyim işçilerini desteklemeye devam edeceğiz. Hükümet ülke ekonomisine 5 milyar dolar katkıda bulunan hazır giyim işçilerine kulak vermelidir.”

Japonya, Bangladeş, Belçika, Brezilya, Kanada, Endonezya, Malezya ve İsveç'teki IndustriALL üyesi sendikalar da mektuplar gönderdi.
Ayrıca, dünyanın birçok ülkesindeki hazır giyim mağazalarında pdotesto eylemleri düzenlendi.

Kamboçya'da Ocak 2015'ten itibaren yürürlüğe girecek yeni asgari ücret gelecek ay açıklanacak. Aslında sendikaların aylık asgari ücret talebi olan 177 dolar bile insana yakışır bir yaşam sağlamaya yetmeyecek.

IndustriALL üyesi örgütlerin de içinde bulunduğu hazır giyim sendikaları ittifakının 177 dolar talebi, hükümetin geçen yılki bir incelemesine dayanıyor. İnceleme raporunda, hazır giyim işçilerinin asgari ücretinin 157 ila 177 dolar arasında olması gerektiği belirtiliyordu.

Öte yandan, küresel sendikaların Başbakan Hun Sen'e yazdıkları ortak mektupta, ILO'nun sağladığı yardıma rağmen, işlerliği olan bir ücret belirleme mekanizmasının kurulmasında neden bir ilerleme kaydedilmediği soruldu.

Kaynak: IndustriALL Küresel Sendika

 

DUYURU...

GENEL BAŞKANIMIZ SÜLEYMAN AKYÜZ’ÜN FACEBOOK HESABI ÇALINMIŞTIR. GELECEK OLAN MESAJLARA VE PAYLAŞIMLARA LÜTFEN İTİBAR ETMEYİNİZ. ...
devamı