• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Kamboçya'da yapıcı diyaloga doğru

19 Şubat'ta küresel sendikalar ve büyük giyim markaları Kamboçya hükümetiyle görüştü. Görüşmenin konusu asgari ücret reformu, sendikalar yasası ve cezaevindeki 21 işçiydi.

Dış İlişkiler Servisi
20.02.2014

Evsahipliğini Başbakan Yardımcısı'nın yaptığı Phnom Penh'deki toplantıya Çalışma Bakanı'nın yanı sıra diğer ilgili bakanlar ve yetkililer katıldı. IndustriALL Küresel Sendika ile ITUC'un bulunduğu heyette markalar adına H&M, Inditex, Gap, C&A ve Puma temsilcileri vardı.

IndustriALL Genel Sekreteri Jyrki Raina toplantıdan sonra temkinli bir iyimserlikle konuştu:

“Hükümetin önümüzdeki dönemde ne yapmaya niyetli olduğu konusunda bazı göstergeler var. Markalarla ve küresel sendikalarla görüşmeleri sürdürme taahhüdü söz konusu. Yine de önümüzdeki zorlukları görmezden gelemeyiz.”

Kamboçya'da giyim sanayisi ülke ihracatının yüzde 80'ini sağlıyor. Ücretlerin düşüklüğü ve hükümetin işletmelere sağladığı teşvikler sonucunda sektörde yılda 5 milyar dolarlık bir patlama söz konusu. İşçilerin hayat standartları ise çok ağır seyrediyor.

ITUC İnsan ve Sendika Hakları Direktörü Steve Benedict görüşmeyi şöyle değerlendirdi: “Phnom Penh'deki toplantı yapıcı diyalog yönünde atılmış bir adımdır. Diyalogun amacı, asgari ücrette reform ve sendika özgürlüğünün sağlanmasıdır.”

Ocak ayında asgari ücretin artırılması için gösteri yürüyüşü yapan Kamboçyalı giyim işçilerinin üzerine güvenlik görevlilerinin açtığı ateş sonucunda dört kişi ölmüş, 39 kişi yaralanmış ve 23 işçi de tutuklanmıştı. Son olarak iki işçi salıverilmişti. Kalan 21 kişiden 16'sı açlık grevinde.

IndustriALL Küresel Sendika, UNI Küresel Sendika ve ITUC'un çağrısı üzerine bu ay başlarında dünyadaki Kamboçya elçiliklerinin önünde protesto ve Kamboçyalı işçilerle dayanışma eylemleri düzenlendi.