• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Maden-İş Genel Başkanı Akçul:

'Kamudaki en büyük sıkıntı taşeron çalıştırma'

Türkiye Maden İşçileri Sendikası (Maden-İş) Genel Başkanı Nurettin Akçul, kamudaki en büyük sıkıntının taşeron çalışma olduğunu söyledi.

16.08.2011

Maden-İş Elbistan-Afşin Şubesini ziyaret eden Akçul, Şube Başkanı Adil Bölükbaşı'dan çalışmaları hakkında bilgi aldı. Daha sonra Afşin-Elbistan Linyitleri (AEL) İşletme Müdürü Metin Özdamar'ı makamında ziyaret eden Akçu, işletmeyi gezdi.
Maden-İş Sendikasının Genel Kurulunun 14 Mayıs'ta yapıldığını ve başkanlığa seçildiğini anımsatan Akçul, o tarihten beri Siirt, Kütahya ziyaretlerini gerçekleştirdiğini anlattı.
AEL İşletme Müdürü Özdamar'a hayırlı olsun dileklerini iletmek için geldiklerini ifade eden Akçul, 6 ve 10 Şubat tarihlerinde yaşanan göçük olayının ardından toprak altında kalan 9 işçinin durumu hakkında Çöllolar İşletmesi yöneticilerinden bilgi alacağını da belirtti. Akçul, ''Çöllolar Kömür Sahasında toprak altında kalan 9 işçi arkadaşımızın aranmasıyla ilgili çalışmalar hakkında en son bilgiyi yapacağımız ziyarette alacağız'' dedi.
Sendikacılığın önündeki en büyük engellerden birisi taşeron işçilik olduğunu bildiren Akçul, birçok kamu kurumunda asıl işçilerin yapması gereken işlerin taşeron firmaların işçilerine yaptırıldığını söyledi.
Akçul, sözlerini şöyle sürdürdü:
''AEL'ye işçi alımı konusunda daha önce EÜAŞ Genel Müdürü sayın Halil Alış'ı, diğer arkadaşlarımızla ziyaret ettiğimizde en kısa zamanda 510 kişinin buraya kesinlikle alınacağını, bu alımın önünde bir engel kalmadığını söylemişti. Araya seçimler girdi, tahmin ediyorum o nedenle bir gecikme yaşandı. İşletme Müdürümüz de sağolsun buradan sürekli taleplerini Ankara'ya iletiyor. Kamudaki en büyük sıkıntı taşeron çalıştırmadır. Sendikaların önündeki engellerden birisi de budur. Ucuz işçilik iş barışını bırakmıyor. Çoğu yerlerde asıl işleri yaptırıyorlar. Ana firmaların yapması gereken işleri, taşeron firmaların işçilerine yaptırmak zorunda kalıyorlar. Burada da yaptırılıyor. Türkiye'deki sendikacılığın önündeki en büyük engellerden birisi bu taşeron işçiliğidir. Onun için de açtığımız davalar var Kırıkhan Bor Madeni'nden Hisarcık Bor Madeni'nde. 'Bunlar işletmelerin asıl işleridir, taşerona yaptırılamaz' diye bir iddiamız vardı. Yerel mahkemeler bizi haklı buldu. Elbistan'da da böyle bir davamız var ve o da devam ediyor. Dolayısıyla zorunluluktan yapıldığını da biliyoruz, işletmelerin olmazsa olmazı haline geliyor. İş yapılması lazım lazım ama eleman alamıyorsunuz bürokratik engellerden dolayı. En kısa çözüm yolu olarak da taşeron işçiliği akla geliyor. Bunlar iş yerlerimizdeki sıkıntıların en başında olan güncel konular.''
Maden-İş Elbistan Şubesinin teşkilatın gözbebeği olduğunu belirten Akçul, ''Elbistan Şubesi ağırlığı olan bir şubedir. Maden-İş'e her zaman istikamet vermiştir. Oradaki yapılanmayı şekillendirmiştir. Özellikle şahsıma göstermiş oldukları ilgi farklıydı. O nedenle kendilerine manevi gönül borcumuz var. Biz de bunun karşılığında arkadaşlarımıza hizmet edeceğiz'' dedi.
Ziyaretlerde, Şube Başkanı Adil Bölükbaşı, Şube Sekreteri İlyas Kılıç, Mali Sekreter Mahmut Kul ve Teşkilat Sekreteri Cuma Satılmış da bulundu.