• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Kanada ve Türkiye'deki Crown işçilerine adalet

Crown Holdings Inc. adlı çokuluslunun Kanada ve Türkiye'deki işletmelerinde işçilerin temel hakları için yürütülen uluslararası kampanya gücleniyor.

Dış İlişkiler Servisi
03.10.2013

IndustriALL Küresel Sendika, onun Kuzey Amerika'daki üyesi (Birleşik Çelik İşçileri Sendikası) USW ve Türkiye'deki üyesi Birleşik Metal-İş, Crown Holdings'in işçilere yönelik saldırılarını durdurmak için mücadele veriyor. Britanya'dan Unite sendikası, Kuzey Amerika'dan Uluslararası Makinistler Birliği (IAMAW), Crown'ın Avrupa İşletme Konseyi ile IndustriALL'un kardeş örgütü IUF (Uluslararası Gıda İşçileri Federasyonu) bu mücadeleye destek veriyor. 

Crown Holdings 149 ülkede bira ve gıda ürünleri için kutu üreten, dünyanın en büyük metal kap/konteyner şirketlerinden biridir.
Şirket 2012'de ikiye katladığı kârını her ne pahasına olursa olsun artırmak için rekabeti tercih ediyor ve faturayı işçilere çıkarıyor.
Crown ile Birleşik Çelik İşçileri Sendikası'nın (USW) Toronto'daki 9176 nolu şubesi arasındaki son toplu sözleşme görüşmelerinde şirket iki kademeli bir ücret planı dayatmak, hayat pahalılığı ödeneğini kaldırmak, sadece asgari ücret artışları sağlamak ve emekli maaşlarını dondurmaya devam etmek istedi. Günde beş milyon kutu üreten Weston'daki (Toronto) tesis Kuzey Amerika'daki en iyi üretim tesisi sayılıyor.

Bu başarının altında imzası olan Weston'daki 130 USW üyesi işçi karşı karşıya kaldıkları tutum nedeniyle hayal kırıklığına uğradı. Greve çıkmaktan başka seçenekleri kalmamıştı. Çünkü şirket ücretleri ve çalışma koşullarını aşağı çekmek için epeydir haksız bir kampanya yürütüyordu. 

Keza, Crown Holdings, Türkiye'deki işletmelerinde ise 2012 başlarından bu yana, IndustriALL'a bağlı Birleşik Metal üyesi işçilere yönelik açık bir sendikasızlaştırma ve baskı kampanyası yürütüyor. Birleşik Metal, örgütlenme aşamasındaki birçok zorluğa rağmen Kasım 2012'de Çalışma Bakanlığı'ndan toplu sözleşme yetkisi almayı başardı. Ne var ki Türkiye'de işverenlerin sendikal örgütlenmeyi ezmek için uyguladığı yaygın bir taktiği kullanan Crown, süreci sürüncemeye sokmak için sendikanın yetkisine iş mahkemesinde hemen itiraz etti. 

Öte yandan, IndustriALL’un kardeş örgütü IUF Crown'ın sektördeki başlıca müşterileri nezdinde harekete geçti, çünkü şirketin Türkiye'deki işletmelerinde temel haklar açıkça çiğneniyordu.

Uluslararası kampanya çerçevesinde, Crown işyerlerinde devam eden uyuşmazlıkları protesto etmek amacıyla üç gösteri yürüyüşü örgütlenecek: İlki 16 Ekim'de şirket genel merkezinin bulunduğu ABD'de Filadelfiya'da, ikincisi 18 Ekim'de şirketin Avrupa merkezinin bulunduğu İsviçre'de Baar'da, üçüncüsü ise 21 Ekim'de Türkiye'de düzenlenecek.
Ayrıca, USW ile LabourStart ortak bir kampanya sayfası başlattı. have launched a joint campaign page. Crown Holdings CEO'su John Conway'i protesto etmek ve Kanada ve Türkiye'deki işçileri desteklemek üzere online mesaj göndermek için şu linki tıklayınız: http://www.labourstartcampaigns.net/show_campaign.cgi?c=1978.
IndustriALL Küresel Sendika Genel Sekreter Yardımcısı Kemal Özkan bu konuda yaptığı açıklamada şöyle dedi: “Crown işçilerinin maruz kaldığı adaletsizliğe son verilmelidir. Artık yeter. Kanada ve Türkiye'deki sorunlar çözülene kadar kampanyamız sürecek.”

 

DUYURU...

GENEL BAŞKANIMIZ SÜLEYMAN AKYÜZ’ÜN FACEBOOK HESABI ÇALINMIŞTIR. GELECEK OLAN MESAJLARA VE PAYLAŞIMLARA LÜTFEN İTİBAR ETMEYİNİZ. ...
devamı