• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Kanada'da oto işçileri Üç Büyükler'le anlaşmaya vardı

IndustriALL Küresel Sendika'nın üyesi Kanada Oto İşçileri Sendikası (CAW) Chrysler'le yeni bir sözleşme bağıtladı, böylece üç büyük otomotiv üreticisiyle (Ford, General Motors ve Chrysler) sözleşme görüşmelerini sonuçlandırdı.

Dış İİlşkiler Servisi
28.09.2012

CAW 26 Eylül 2012 günü Chrysler'le görüşmeleri sonuçlandırdı ve dört yıllık yeni bir toplu sözleşme imzaladı. Bu Kanada'da en büyük üç oto üreticisiyle imzalanan sözleşmelerin sonuncusuydu. Sözleşmenin onaylanmak üzere işçilerin oyuna sunulması gerekiyor. Ford sözleşmesi halen oto işçilerinin yüzde 82'sinin oyunu almış bulunuyor. General Motors ile olan sözleşme ise halen oylama sürecinde.

Sözleşme görüşmeleri sırasında sendikadan ödün koparma çabasıyla, otomotiv şirketleri, Kanada dolarının ABD doları karşısında güçlenmesi nedeniyle, araba ve kamyon üretimi açısından Kanada'nın en pahalı ülke haline geldiğini iddia etmişlerdi. Bu nedenle üretimi güneye kaydırmayı düşünüyorlardı.Kanada'nın üretimdeki payı halen Kuzey Amerika'daki üretimin yüzde 16'sını buluyor.

Sendika, Chrysler'le, önceki iki anlaşmaya benzer bir sözleşme imzalamayı başardı. Buna göre, sözleşmenin onaylanmasından sonra üyelere 2013, 2014 ve 2015 Aralık'ında 3.000 Kanada doları tutarında ikramiye ve bir kereye mahsus olmak üzere 2.000 Kanada doları tutarında bir meblağ ödeyecek. Sözleşme mevcut işçilerin emeklilik gelirlerinin korunmasını da sağlıyor.

Ayrıca, Chrysler'de de, Ford ve GM sözleşmelerinde olduğu gibi, işe yeni girenler 20.40 Kanada doları (ki bu ücret mevcut kök ücretin yüzde 60'ına eşit) alacaklar. 10 yıl sonra ise tam ücret düzeyine varacaklar.