• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Kanada'da Unifor'u kurmak için CAW ve CEP birleşiyor

Kanada'da IndustriALL Küresel Sendika'nın üyesi CAW ve CEP Toronto'daki kuruluş kongresinde Unifor'u kurmak üzere birleşiyor. Yeni sendika sanayi ve hizmet sektörlerinde 300.000 işçiyi temsil ediyor. Unifor Başkanı Jerry Dias örgütlenmeye ve toplumun değişik kesimleriyle ilişkilere odaklanacaklarını belirtti.

Dış İlişkiler Servisi
02.09.2013

1 Eylül'de, Kanada Otomobil İşçileri Sendikası (CAW) ile İletişim Enerji ve Kâğıt İşçileri Sendikası'nı (CEP) temsilen 2.500'den fazla delege birleşerek Unifor adlı yeni bir sendika kurmak üzere oy verdi. Toronto'daki kuruluş kongresinde anatüzük delegelerin yüzde 96'sının desteğini aldı.

Yeni sendika imalat, enerji, ormancılık, hizmet, telekomünikasyon ve taşımacılık dahil bir dizi sektörden 300.000 işçiyi temsil ediyor.

Kongre'de Jerry Dias genel başkan, Peter Kennedy mali sekreter, Michel Ouimet ise Quebec direktörü seçildi. Unifor'un üyelerinin yüzde 25'inden fazlası kadın olmasına rağmen,  yönetim kurulunda kadınların temsil oranı yüzde 44.

Jerry Dias çalışma yaşamına 1978'de de Havilland Aircraft'ta (bugün Bombardier Aerospace adını taşıyor) başladı ve aynı yıl işyeri temsilcisi seçildi. 1993'te genel merkeze geçmeden önce, havacılık-uzay sektörünü koordine etmek üzere yerel başkanlık görevini üstlendi. Unifor'a başkan seçilmeden önce, CAW başkan yardımcısıydı.
Dias kuruluş kongresindeki konuşmasında şöyle dedi: “Herkese insanca davranılan, saygı gösterilen ve herkesin güvenlik içinde yaşadığı bir Kanada, hor görülmek ve gözden çıkarılmak yerine, zenginliği üreten işçilere değer verilen bir Kanada istiyoruz.”

Kongre örgütlenme politikasında yeni bir anlayış benimsedi. Bu anlayış çerçevesindeki yeni unsurlardan biri, “toplum birimleri” (community chapters) uygulamasıdır. Böylece, yeni işçi grupları, yasal bir toplu pazarlık birimi oluşturmasalar bile, Unifor'a katılabilecektir. Unifor yeni üye kazanmaya yönelik örgütlenme çalışmalarına gelirinin yüzde 10'unu ya da yılda 10 milyon Kanada doları ayıracak.

Unifor  toplumsal sendikacılık geleneğini sürdürecek. Bu sendikacılık anlayışı geniş toplum kesimleriyle ilişkiler geliştirmek, belli bir konuda düzenlenen kampanyalara katılmak ve seçim çalışmalarına katılarak sendikalarla ilgili konuları öne çıkarmak ve sendikalara yakın adayları desteklemek anlamına geliyor.

Kongre delegeleri emekliye ayrılan CAW Başkanı Ken Lewenza ile CEP Başkanı Dave Coles'a büyük bir sevgi tezahüratıyla veda ettiler.
IndustriALL genel sekreteri Jyrki Raina, kongrede yaptığı konuşmada, her iki kurucu sendikanın bugüne kadar sürdürdüğü küresel dayanışma geleneğinden övgüyle söz ederek şöyle dedi:

“Sınırların olmadığı küreselleşmiş bir dünyada, şimdiye kadar olduğundan daha çok birlikte çalışmamız gerekiyor. Unifor'un Kolombiya'daki, Mozambik'teki ve başka yerlerdeki kardeşlerimizi desteklemeye devam edeceğinden eminim.”

Kaynak: IndustriALL Küresel Sendika