• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Kazak Başbakan, Erdoğan'a Petkim için mektup yazdı | Metin Münir-Milliyet

Kazaklar, Petkim'i elden kaçırmamak için şirinlik atağına geçti. Kazakistan Başbakanı Karim Masimov, Tayyip Erdoğan'a mektup yazarak ihaleyi kazanan Kazak şirketlerinin arkasında durduğunu söyledi. Kazakistan devlet yatırım fonu Kazyna (Kazakça hazine anlamına geliyor) Petkim'e ortak olacak.

METİN MÜNİR
14.07.2007

Kazaklar, Petkim'i elden kaçırmamak için şirinlik atağına geçti. Kazakistan Başbakanı Karim Masimov, Tayyip Erdoğan'a mektup yazarak ihaleyi kazanan Kazak şirketlerinin arkasında durduğunu söyledi.
 

Kazakistan devlet yatırım fonu Kazyna (Kazakça hazine anlamına geliyor) Petkim'e ortak olacak.

Petkim ihalesini kazanan Rus-Kazak konsorsiyumunun ortaklık yapısında "dört beş güne kadar" önemli değişiklikler olacak.
 

Hatırlanacağı üzere Petkim Petrokimya Şirketi'nin yüzde 51'inin özelleştirilmesine 2 küsur milyar dolarla en yüksek fiyatı Rus-Kazak ortaklığı verdi.

Ortaklığın yüzde 54 ile en büyük hissedarı Troika Dialog adlı Rus yatırım şirketinin özel sermaye kollarından biriydi.
 

Geriye kalan hisseleri aşağı yukarı eşit oranda iki Kazak şirketi paylaştılar: Şekerbank'ın da ortağı olan Kazak zenginlerine ait Invest Group Eurasia ve Caspi Neft petrol şirketi.

Rusya'nın en büyük ve en prestijli yatırım bankası olan Traoika Dialog'un ana hissedarının Ermeni olması ve işin stratejik değil özel sermaye yatırımı izlenimini vermesi kamuoyunda tepki yarattı.
 

Yürürlüğe konan şirinlik kampanyasının amacı bu izlenimleri silerek özelleştirmenin önünü açmak.
 

Kampanyanın unsuru özelleştirmeyi kazanan konsorsiyumun ortaklık yapısında yapılacak değişikliktir.
 

Konsorsiyuma danışmanlık hizmeti veren InterConsult yöneticisi Haluk Ulusoy'dan öğrendiğime göre konsorsiyum üyelerinden her biri hissesinin yüzde 49'unu yeni ortaklara satacak.

Örneğin Troika'nın yüzde 54 hissesi devir tamamlandıktan sonra yüzde 27.5'e inecek. Diğer ortakların hisseleri de aynı oranda düşecek.
 

Onların satacağı hisseleri Kazyna (yüzde 24 civarında) ve iki Türk ortak (yüzde 25 civarında) alacak.
 

Ulusoy'a göre Kazyna esasında yüzde 49 hissenin tamamını almak arzusundaydı. Ama "Versek yerli ortaklara pay kalmayacaktı" dedi. Anladığım kadarıyla, hem Türk kamuoyunun damak tadına daha iyi uyacağı hem de Türkiye'de iş yapmayı kolaylaştıracağı için Türk ortak alma yoluna gidildi.
 

"İki ayrı Türk ortakla görüşüyoruz" dedi . "Biz gitmedik. Onlar bize geldi. Avukatlar yeni hissedarlar sözleşmesini hazırlıyorlar. Üç dört gün içinde biter ve yeni ortaklık yapısı kamuoyuna açıklanır" dedi.
 

Ulusoy, geçen gün Ankara'da Özelleştirme İdaresi'ni ziyaret ederek 'Stratejiyi' anlattığını söyledi. "Gayet iyi bir toplantı oldu" dedi.
 

Ulusoy Türk ortakların kim olacağını açıklamaktan kaçındı. Ancak ihaleden önce Kazaklarla iki Türk grubu arasında görüşmeler yapıldığını söyledi.
 

İlk grup Ülker-Anadolu ortaklığı (bunlara daha sonra Akkök de katıldı) idi. Ülker-Anadolu, Kazaklar'a yüzde 40 hisse verdiği için ortaklık kurulamadı. Çalık ve Çalık'ın projesi Samsun-Ceyhan Boru Hattı ile Ceyhan rafinerisinde ortağı Indian Oil için de Ulusoy, "Hintliler olduğu için mesafeli kaldık" dedi.
 

Ulusoy özelleştirmenin tamamlanmasından sonra ortakların Petkim'de yeni rafineri ve elektrik santralı olmak üzere 4-5 milyar dolarlık yatırım yapmayı planladığını söyledi.

Rus-Kazak konsorsiyumunun Petkim'in yüzde 51'ine verdiği 2 küsur milyar dolar, şirketin piyasa değerinin yüzde 181 üzerindedir.
 

Ulusoy bu fiyatı şu şekilde açıkladı:

"Petkim'in toplamının şu anki değeri 1 ile 1.5 milyar dolar arasındadır. Petrokimya sektöründe çalışan herkes bunu bilir. Biz 4.1 milyar dolar fiyat biçtik. Eğer yapmayı düşündüğümüz yatırımlar olmasa Petkim bu parayı etmez. Bu değeri elde etmek için 4-5 milyar dolarlık yeni yatırım yapmanız lazım. Aksi takdirde o fiyatı vermek inanılmaz bir aptallık olur."

 

Kaynak: MİLLİYET GAZETESİ