• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Kıdem tazminatı gaspına öfke

Aliağa Demokrasi Meydanı’nda saat 12.00’de bir araya gelen Aliağa Emek ve Demokrasi Platformu bileşenleri bir eylem gerçekleştirdi. Servislerle Tüpraş ve Petkim’den gelen işçilerin de katıldığı eylemde platformun basın açıklamasını okundu.

28.09.2011

Aliağa Emek ve Demokrasi Platformu bileşenleri, AKP Hükümeti’nin kıdem tazminatını gasp etme girişimlerini protesto ederek, kıdem tazminatı hakkını vermeyeceklerini ifade etti.

Aliağa Demokrasi Meydanı’nda saat 12.00’de bir araya gelen Aliağa Emek ve Demokrasi Platformu bileşenleri bir eylem gerçekleştirdi. Servislerle Tüpraş ve Petkim’den gelen işçilerin de katılarak destek verdiği eylemde Emekli-Sen Aliağa Şube Başkanı Hasan Karaşahin, platformun basın açıklamasını okudu. AKP Hükümeti’nin 1936 yılından beri uygulanan kıdem tazminatı hakkını gasp etmeyi hedeflediğini Hükümet Programı’nda açıkladığını belirten Karaşahin, hükümet ve sermaye çevrelerinin kıdem tazminatını patronlar için çok büyük bir yük olarak gösterdiklerini dile getirdi. Kıdem tazminatının yük değil işçinin elinde kalan sayılı iş güvencelerinden birisi olduğuna dikkat çeken Karaşahin, “İş güvencesi mekanizması tümüyle ortadan kaldırılmak istenmektedir. Ücretlerin düşük olduğu çalışanların asgari ücretle çalıştığı bir ülkede kıdem tazminatı işveren açısından kalkamayacak büyüklükte bir maliyet yaratmaz” diye konuştu.

ISRARININ ARKASINDA DEVASA PARALAR VAR

Hükümet ve sermaye çevrelerinin kıdem tazminatı fonu kurulduğunda işçilerin hiçbir ekonomik kaybı olmayacağı iddiasını eleştiren Karaşahin, 10 yıl tam prim ödemesi yapılmadan önce fondan para almanın mümkün olmadığını hatırlattı. İşsizliğin 6 milyon olduğu, istihdamın yüzde 46’sının kayıt dışı çalıştığı bir ülkede 10 yıllık çalışma süresini doldurmanın oldukça güç olduğunun altını çizen Karaşahin, uygulamanın daha önce tıpkı işçi sınıfının emeklilik hakkının gasp edilmesi için emeklilik yaşını kademeli olarak erkeklerde 60, kadınlarda 58 yaşına çıkarıp prim ödeme sayısının arttırılmasına benzetti. Daha önce Konut Edinme Yardımı ve Tasarrufu Teşvik fonu kurulduğunu dile getiren Karaşahin, “Bunlar sermayeye kaynak, ucuz kredi olarak kullandırıldı ve başardılar. Çalışanlara üçer beşer kuruş verilerek tasfiye edildiler. İşsizlik sigortası fonu hükümet tarafından amacı dışında kullanıldı ve işsizler için kullanılmıyor. Kıdem tazminatı fonunda biriken paraların ekonomide kaynak olarak kullanılacağı şimdiden ifade ediliyor. Kıdem tazminatı fonu kurma hevesinin ve ısrarının arkasında bu fonda toplanacak devasa paralar vardır” ifadesini kullandı.

GASPA KARŞI ÇIKMA DAVETİ

Özel istihdam büroları aracılığıyla köleliğin yasalaştırıldığını vurgulayan Karaşahin, taşeron sisteminin bile gerisine götürülerek işçilerin kiralanıp satılabildiği bir çalışma hayatı planlandığına dikkat çekti. Kıdem tazminatı hakkını vermemek ve iş güvencesini sağlamlaştırmak için düzenlenen eylemlere katılım çağrısında bulunan Karaşahin, Aliağa Emek ve Demokrasi Platformu olarak tüm sendikaları, konfederasyonları, siyasi partileri ve emekten yana bütün kişi ve kurumları kıdem tazminatının gaspına karşı çıkmaya davet etti. Açıklamanın ardından, Savranoğlu Deri işçilerine ziyarete gidildi.

İŞÇİLERDEN GÖRÜŞLER

Ahmet Turgut (Tüpraş işçisi): Kazanılmış bir hakkımızın geri alınmasını istemiyoruz. Hükümetten bu konuda daha duyarlı olmasını bekliyoruz. Gençler için daha önemli bir hak. Ücretler çok düşük ve kimse birikim yapamıyor. Herkes emekli olduktan sonra kıdem tazminatını güvence olarak görüyor. Kıdem tazminatı ile ev alma yada çocuğu için bir güvence görüyor. Sendikalardan hiçbir hareket göremiyoruz, daha duyarlı olmasını istiyoruz.

Ufuk Özcan (Tüpraş işçisi): Hükümet İsrail’le gürültü koparıp gündemi değiştirip bizim için önemli olan yasaları değiştiriyorlar. Halktan tepki almamak adına bir strateji geliştirmişler, gündemi başka yöne çekip, önemli kanunları geçiriyorlar. Kıdem tazminatı geleceğimiz için önemli, insanlar bazı planlarını kıdem tazminatına göre yapıyor. İşçiler için büyük bir avantaj. Sendikalarda Petrol-İş bir şeyler yapıyor ama bu tür saldırılara birlik ve beraberlik olarak karşı koymalı, birliği de sendikalar yapar ama sendikalardan böyle bir çalışma olmaması üzücü.

Kaynak: İzmir/EVRENSEL