• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Sahraaltı Afrikası'nda IndustriALL üyesiyle dayanışma:

Kölelik ücretine karşı grev

Lesotho'da Crabtree işyerindeki Fabrika İşçileri Sendikası'nın (FAWU) örgütlediği grev üçüncü haftasına girdi. Elektrik teçhizatı imalatçısı şirket sendikayla müzakereyi inatla reddediyor.

Dışilişkiler
12.05.2014

Yaklaşık 100 işçi ücretlerini artırma talebiyle 22 Nisan'da işi bırakarak greve çıktı. İşçiler, asgari ücretin düşüklüğü nedeniyle de, halen ayda yaklaşık 105 dolar kazanıyorlar. Bu para geçinmeyi sağlamaktan çok uzak.

Sınırlarını bütünüyle Güney Afrika'nın çevrelediği bu küçük ülkede Crabtree şirketi Temmuz 2007'de faaliyete geçti. Güney Afrika Ülkeleri Kalkınma Topluluğu'na (SADC) ihraca yönelik fiş ve uzatma kablosu gibi elektrik teçhizatı üreten şirketin merkezi Güney Afrika'da. Şirketin burada bir başka üretim tesisi var.

Şirket yönetimi defalarca söz vermiş olmasına rağmen, ücretlerde 2010'dan bu yana hiçbir artış olmadı. İşçiler yüzde 30 artış talep ediyorlar ve bunca yıl hiçbir artış olmaması nedeniyle de taleplerinde kararlılar.

Haklı talepleri destekliyoruz

IndustriALL Küresel Sendika üyesi FAWU sorunu Uyuşmazlıkları Çözme Müdürlüğü'ne ve iş mahkemesine götürdü. Bir yılı aşkın bir yasal süreç sonucunda işçiler grev hakkını kullanabilir hale geldiler. Ne var ki Crabtree işvereni şimdi de işçilere lokavt uygulama niyetiyle mahkemeye başvurdu.

FAWU örgütçüsü Thapelo Bohloko şöyle diyor: “Grev hakkını güvenceye almış olmamıza rağmen, yönetim sendikayı görmezden geliyor ve bizimle görüşmeyi reddediyor. Biz kararlıyız, çünkü işçiler böyle düşük ücretler almaya devam edemez ve bu haklı talep için bütün olanakları kullanacak, her yolu deneyecekler.”

IndustriALL'un Sahraaltı Afrika ofisi Lesotho'da verilen mücadeleye bütün gücüyle odaklanacak, işçilerin ve sendikanın haklı taleplerini destekleyecek