• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Kolombiya petrol işçileri sendikasına baskılar artıyor

IndustriALL Küresel Sendika Kolombiya'da Unión Sindical Obrera'nın (USO) temsilcilerine yöneltilen ölüm tehditlerini ve güvenlik güçleri ile haberalma örgütü elemanlarının baskı ve gözdağı uygulamalarını şiddetle kınıyor.

22.10.2012

IndustriALL Küresel Sendika Kolombiya'da Unión Sindical Obrera'nın (USO) temsilcilerine yöneltilen ölüm tehditlerini ve güvenlik güçleri ile haberalma örgütü elemanlarının baskı ve gözdağı uygulamalarını şiddetle kınıyor.

Termotécnica Coindustrial SA ve Termotécnica'nın hizmet verdiği (CEPSA'ya bağlı bir şirket olan) Cepcolsa ile sendika arasındaki uyuşmazlık 65 gündür sürüyor. Her iki şirket de Termotécnica işçilerinin sendikaları USO aracılığıyla ilettiği talepleri görüşmeyi hâlâ reddediyor. 10 Ekim'de Kolombiya Çalışma Bakanlığı şirket aleyhinde ve işçiler ile sendika lehinde bir karar verdi. Kararda tarafların müzakere zorunluluğu belirtiliyordu. Buna rağmen bugüne kadar ne Cepcolsa ne de Termotécnica bu karara uydu.

Kolombiya'da Puerto Gaitán'da, petrol sahasında faaliyet gösteren şirketin yönetimi ve onun taşeronu olan şirket, ulusal ve uluslararası çalışma standartlarını açıkça çiğneyerek grevi kırmaya yönelik stratejiler uyguluyor. İşçilere, sendikadan ayrılıp işbaşı yaparlarsa, fazladan ödeme yapacaklarını söylüyor, rüşvet teklif ediyorlar. İşverenler grevci işçilerin yerine çalışmak üzere daha iyi ücretle yeni işçiler işe aldı.

Termotécnica'ya, Cepcolsa'ya ve Puerto Gaitán petrol sahasının azınlık hisselerini elinde tutan ECOPETROL'e gönderdiği mektuplarla, IndustriALL, 87 ve 98 nolu ILO sözleşmelerini çiğneyen bu sendika düşmanı uygulamaları şiddetle kınadı.

IndustriALL Genel Sekreteri Jyrki Raina ise Puerto Gaitán'daki işçilerin ve sendikacıların güvenliğini sağlayacak tüm önlemleri almasını Kolombiya hükümetinden talep etti. Güvenlik güçlerinin 5 Ekim'de eylem sürerken sendika temsilcilerini ve işçileri ölümle tehdit ettiği bildiriliyor. Aynı gün güvenlik güçleri eylemi bastırmak için işçilere şiddet uyguladı.

Bütün bunlar, Kolombiya'nın sendikacılar açısından dünyanın en tehlikeli ülkelerinden biri olmaya devam ettiğini bir kez daha gösteriyor.

IndustriALL Küresel Sendika, üye örgütleri, bir kez daha USO'ya ve 1.100 grevci taşeron işçisine dayanışma ve desteklerini iletmeye ve şirketi protesto etmeye çağırıyor.

Kaynak: IndustriALL Küresel Sendika