• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Kolombiya'da sendikacılara uygulanan şiddet ve zulüm sona ermeli!

 

Toplumsal protestonun suç sayıldığı ve sendikalara yönelik saldırıların sürdüğü Kolombiya'da 2014 yılı korku ve kaygıyla başladı. Bir sendika yöneticisinin daha alçakça saldırıya uğraması üzerine, IndustriALL Küresel Sendika uygulanan şiddeti kınadı.

17.01.2014

Kolombiya'da saldırılar, işyeri sürgünleri, cinayetler ve toplumsal protestonun suç sayılması, örgütlenme özgürlüğünün, toplu sözleşme ve grev hakkının kullanılmasını güvence altına almaya yönelik politik iradenin yokluğunu daha da pekiştiriyor.

Bunun son örneği, 10 Ocak'ta, IndustriALL üyesi SINTRAELECOL-CUT sendikasına bağlı Caldas hidroelektrik santralı işçilerinin toplu sözleşmenin uygulanması talebiyle düzenledikleri gösteri yürüyüşünde gerçekleşti.

Escuadrón Móvil Antidisturbios adlı özel polis timleri göstericilere patlayıcı maddelerle saldırdı. Kullanılan patlayıcılar birçok işçinin ve ailesinin ağır bir şekilde yaralanmasına yol açtı. Sendikal merkez CUT'un ve Caldas SINTRAELECOL sendikasının başkanı Arturo Oscar OROZCO da yüzünden ağır bir şekilde yaralanarak hastaneye kaldırıldı. Gelen haberlere göre Arturo Orozco sol gözünü kaybetti. Orozco'nun yüzüne cerrahi müdahalede bulunan doktorlar, sağ gözünü kurtarmaya çalışıyorlar.

Oscar Orozco’nun uğradığı dördüncü saldırı bu. Sendikanın başkanı Kolombiya güvenlik makamlarının ve savcılığın sürekli baskı ve takibi altındaydı. Savcılık Orozco'nun sendika ve toplum lideri olarak rolünü görmezden gelerek onu kendi kendisine zarar vermekle suçluyor.

4 Ocak 2014 günü, SINALTRACEBA bira işçileri sendikasının bölge yöneticisi Luis Marin Rolong Ever, Soledad kasabasında otobüs beklerken kimliği meçhul tetikçiler tarafından katledildi. Ertesi gün ise SINALTRACEBA Başkanı Gamboa Rafael Maldonado, sendikasının genel kurulu sırasında paramiliter çetelerden ölüm tehditleri aldı.

Aralık 2013'te, IndustriALL üyesi USO'nun dört yöneticisi tutuklandı. IndustriALL bu adaletsizliği kınadı. Dört sendika yöneticisi, Kanada kökenli petrol şirketi Pacific Rubiales'e karşı yürütülmekte olan bir soruşturmada tanık konumundalar. USO Başkanı Edwin Brown, bu tutuklamaların, Pacific Rubiales'in devletin savcısıyla suçortaklığı yaparak düzenlediği tezgâhın bir parçası olduğunu teyit etti. USO yönetimi dört sendikacının acilen cezaevinin başka bir bölümüne nakledilmesini istedi. Çünkü aynı bölümde paramiliter çetelerin mensupları da yatıyordu ve sendikacıların can güvenliği tehdit altındaydı.

Kolombiya sendikaları bu dehşet verici saldırıları protesto etmek için eylem hazırlığı içinde. IndustriALL ise Kolombiya'da sendikacılara yönelik zulme, saldırılara ve cinayetlere son verilmesi talebiyle bir kampanya düzenledi.

Kaynak: Dış İlişkiler Servisi
 

DUYURU...

GENEL BAŞKANIMIZ SÜLEYMAN AKYÜZ’ÜN FACEBOOK HESABI ÇALINMIŞTIR. GELECEK OLAN MESAJLARA VE PAYLAŞIMLARA LÜTFEN İTİBAR ETMEYİNİZ. ...
devamı