• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Kolombiya'daki kömür madenleri Hollanda'da kaygı yarattı

Hollanda'da kullanılan kömürün yarısından fazlası Kolombiya'dan ithal ediliyor. Aktivistlerin ve köylülerin tehdit edildiği ve öldürüldüğü, çalışma koşullarının güvencesiz olduğu ve sendikal hakların ihlal edildiği Kolombiya kömür sanayisindeki durum Hollanda'da kaygı uyandırdı.

Dış İlişkiler Servisi
10.10.2013

Bu yıl Eylül ayında, Hollanda'da De Groene Amsterdammer adlı dergi ile Trouw adlı gazetede, Kolombiya kömür endüstrisi ile ilgili yazılar yayımlandı. Yazılarda şu soru yer alıyordu: “Bu kömüre kan mı bulaştı?” 
Yazılarda, Kolombiya'daki korkunç çalışma koşullarının Bangladeş'teki tekstil sektörünü andırdığı ve Hollanda'nın bundan belli bir ölçüde sorumlu olması gerektiği belirtiliyordu.
Yazılara göre, Kolombiya kömürünün dörtte birini Hollanda'ya ihraç ettiği için, Hollanda'nın Kolombiya'da faaliyet gösteren şirketlerin anlayışını değiştirmesini sağlamak için çaba harcaması gerekiyor.
Söz konusu yazılarda, Hollanda'nın başlıca tedarikçisi olan Drummond adlı çokuluslu şirketin istihdam ettiği işçilerin durumları anlatılıyor. Hollanda enerji şirketlerinin verilerine göre, 2011'de ithal edilen kömürün yüzde 12'sinden fazlası Drummond madeninden geldi. 
Basındaki haber ve yazılarda işçilerin ve sendikacıların öldürüldüğü, baskıya ve kovuşturmaya uğradığı, bir sendika yöneticisinin ise öldürülmemek için sürgünde yaşamak zorunda kaldığı anlatılıyor. 
Hükümet adına Kalkınma İşbirliği ve Dış Ticaret Bakanı Lilianen Ploumen, Hollanda kökenli şirketlerin Hollanda'ya kömür ihraç ettiği Kolombiya madenlerindeki durumla hükümetin yakından ilgileneceğini açıkladı.
Hollanda basınında, tedarik zincirinde şeffaflığa ihtiyaç olduğu vurgulanıyor. 
Bu konu IndustriALL için büyük önem taşıyor. Maden sektörüyle ilgili sendika seminerlerinde sendikaları güçlendirmenin ve bölgesel ve küresel bir sendika ağı kurmanın önemi üzerinde duruldu. IndustriALL Maden Direktörü Glen Mpufane, bütün bölgelerde sorunların aynı olduğunu ve tedarik zincirlerindeki işçileri birleştirmenin önem taşıdığını belirtti. Şirketler güçlendikçe sendika üyeliğinde düşme gözleniyor.
IndustriALL'a göre, güçlü ve merkezi bir sendikal yapı şirketlere karşı durabilir ve işçilere yönelik uygulamaya karşı mücadele verip kömüre kan bulaşmasına son verebilir.