• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Komşuda işçiler TEK EL oldu

Yunanistan'da 400 metal işçisinin tam 33 gündür sürdürdüğü grev, ülkede sermaye sınıfına karşı verilen büyük mücadelenin sembollerinden biri haline gelmiş durumda.
03.12.2011

Yunanistan'da 400 metal işçisinin tam 33 gündür sürdürdüğü grev, ülkede sermaye sınıfına karşı verilen büyük mücadelenin sembollerinden biri haline gelmiş durumda. Fabrika önünde kurulan çadırlar ve bir an olsun durmayan dayanışma etkinlikleri 2 yıl önce Ankara'da kurulan 'Tekel Sokağı'nı anımsatıyor.

Yunanistan işçi sınıfı, sermaye sınıfının azgınca saldırılarına karşı uzun bir süredir tüm dünya halklarına örnek olacak bir mücadele sergiliyor. Maaşlarda büyük kesintiler, işten çıkarmalar, özelleştirmeler, emekçi halka dönük baskıcı uygulamalar bu sıralar hemen tüm Avrupa ülkelerinin ortak gündemi. Ancak işçilerin, gençlerin, yoksul köylülerin ve aydınların örgütlülüğü Yunanistan'ı diğer Avrupa ülkelerinden farklılaştırıyor. Genel grevler, sayısız iş yerinde süren grevler, büyük eylem ve mitingler ile Yunanistan işçi sınıfı aylardır direniyor... İşte bu günlerde, bir çelik fabrikasında devam etmekte olan grev, ülkede patronların saldırılarına karşı verilen mücadelenin sembollerden biri haline geldi. Bu grevin kazanılmasının, patron sınıfına karşı mücadelede büyük bir örnek olacağı konuşuluyor. Fabrika önünde işçilerin kurduğu direniş çadırları, yaktıkları ateşler ve eksik olmayan dayanışma etkinlikleri ise 2 yıl önce Ankara Tekel işçilerinin başlattığı ve 78 gün süren büyük direnişi hatırlatıyor.

400 çelik işçisi 33 gündür grevde!
Yunanistan Çelik Fabrikası'nda çalışan 400 işçi tam 33 gündür grevde. İşçiler, kriz bahanesi ile işten çıkartılan 34 arkadaşlarının işe iadesini talep ediyor ve patronun dayattığı yüzde 40'lık maaş kesintisi, fazla mesaiye ücret ödememesini ile esnek çalışma şartlarını reddediyor. Patronun "kabul etmezseniz işten atarım" şantajına karşı 400 işçi birlik olmuş durumda.

devamı için;