• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

KONFEDERASYONUMUZ “TÜRK-İŞ’İN 70. KURULUŞ YIL DÖNÜMÜ” PROGRAMI GERÇEKLEŞTİ

31 Temmuz 1952 tarihinde Türk işçisinin hak ve çıkarını korumak için kurulan Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonunun (TÜRK-İŞ), 70. kuruluş yıl dönümünü Ankara’da bir dizi etkinlikle kutladı. Türk-İş’in düzenlediği organizasyonlarda, Genel Başkanımız Süleyman Akyüz başkanlığında; Merkez Yönetim Kurulu üyelerimizden ve TÜRK-İŞ İl temsilcisi Şube Başkanlarımızdan oluşan Petrol-İş Heyeti yer aldı.

02.08.2022

30 Temmuz Cumartesi günü ilk olarak TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay, TÜRK-İŞ Yönetim Kurulu Üyeleri, konfederasyona bağlı sendika genel başkanları ile şube başkanlarından oluşan heyet, TÜRK-İŞ'in 70. yıl dönümü vesilesiyle Anıtkabir'i ziyaret etti.

Genel Başkan Ergün Atalay, TÜRK-İŞ Yönetim Kurulu Üyeleri, Sendika Genel Başkanları ve Şube Başkanları’ndan oluşan heyet, Aslanlı Yol’dan yürüyerek Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK’ün mozolesine geldi. Atalay’ın mozoleye çelenk bırakmasının ardından saygı duruşunda bulunuldu ve Anıtkabir merdivenlerinde hatıra fotoğrafı çektirildi. Daha sonra heyet ile birlikte Misak-ı Milli Kulesi’ne geçen Genel Başkan Ergün Atalay, Anıtkabir Özel Defteri’ne yazı yazdı.

“TÜRK-İŞ 70. YIL HATIRA ORMANI”
İLK FİDAN DİKİM TÖRENİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ

TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Ankara Valisi Vasip Şahin, Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürü Nurettin Taş, TÜRK-İŞ Yönetim Kurulu Üyeleri ile Sendika Genel Başkanları’ndan oluşan heyet, Ankara Pursaklar’da gerçekleşen TÜRK-İŞ 70. Yıl Hatıra Ormanı İlk Fidan Dikim Töreni’ne katıldı. TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay ve beraberinde törene katılan heyet, seğmenlerin gösterisini izleyerek fidan dikim alanına geldi. Heyet burada fidan dikim alanındaki kütüğe plaket çaktı.

TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay da konfederasyonlarının kuruluşundan bu yana 70 yıl geçtiğini belirterek, yaklaşık 5 milyonluk bir aile olduklarını söyledi.
“Bu ülke için her gün 4 güvenlik görevlisi can verirken 4 işçi de iş kazasında, iş cinayetlerinde can vermeye devam ediyor. En büyük temennimiz, bunları sıfır noktasına çekmektir.” diyen Atalay, tüm şehitlere Allah’tan rahmet diledi.

TÜRK-İŞ 70.YIL BELGESELİ İZLENDİ

TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Bilgin, TÜRK-İŞ Yönetim Kurulu Üyeleri, Soma’daki maden faciasında hayatını kaybeden merhum Ahmet Soluk’un eşi Eda Soluk, Sendika Genel Başkanları, Şube Başkanları ve TÜRK-İŞ’te görev almış eski yöneticiler katıldığı program saat 21.00’da başladı. Ankara Mercure Otel’de yapılan programda sendikamızı Genel Başkanımız Süleyman Akyüz, Genel Sekreterimiz Salih Akduman, Genel Örgütlenme ve Eğitim Sekreterimiz Niyazi Recepkethüda ile TÜRK-İŞ İl temsilcisi Şube Başkanlarımız ve yöneticilerimiz temsil etti.

Türk-İş Başkanı Ergün Atalay Programda yaptığı açış konuşmasında “TÜRK-İŞ’in geçmişten günümüze yönetiminde ve kurumlarında görev almış yöneticileri rahmetle ve minnetle anarak konuşmasına başlayan Genel Başkan Ergün Atalay, TÜRK-İŞ’ in 70 yıldır ‘Ne Emekten vazgeçeriz, ne de vatandan sözü’ ile hareket ettiğini söyledi.

Mecliste emekçi kesiminin temsiliyetinin azlığına dikkat çeken Genel Başkan Ergün Atalay, “Sendikalar benim ülkemde maalesef yarım asırdır meclisin, siyasetin, sermayenin elinde. İnanın bu dün de öyleydi, ondan önceki gün de öyleydi, bugün de öyle. Emeklilerin ve tüm işçilerin alım gücünün korunması, emeklilikte yaşa takılanların durumu, taşeron işçilerin kadroya alınması, geçici işçilerin çalışma süreleri ile ilgili sorunlar acil çözüm beklemekte. Biz işçiler 17 milyon çalışan olarak bu ülkenin dörtte üçüyüz. 600 tane vekil; bir parti bir tane alıyor bir tane o alıyor. 600 tane vekilin olduğu mecliste 3 tane işçi kökenli vekil olursa işçinin lehine kararları zor beklersiniz” ifadesini kullandı.

Örgütlenmenin önündeki engellerin kaldırılması çağrısı da yapan Atalay, “ Örgütlenmeden rahatsız olmamak lazım. Örgütlenmeyle ile ilgili topyekün mücadele vermek lazım. Kim nerede istiyorsa orada örgütlensin kapı açık sonuna kadar. Siyasi partilerin sendikası olmaz, bakanların sendikaları olmaz. Biz işçinin sendikasıyız. Bu kurum 70 yıldır var. Bir yer örgütlendiği zaman ya kapının önüne koyuyorlar, ya mahkemeye veriyorlar. Aklınıza gelen bütün hileleri yapıyorlar. Mahkemeye gidiyorsun 7 sene sürüyor. Ne han ne hancı kalıyor 7 senede. Sendikal örgütlenmeye karşı olan bazı işverenler emeği sömürmeye devam ediyorlar. Geçmişten beri gıda ve enerji gibi kritik öneme sahip sektörlerin özelleştirilmemesi gerektiğini dile getiriyoruz. Şeker Sendikası’nın Aksaray’da 7 sene kaldı. Hiçbir şey kalmadı ortada” dedi.

TÜRK-İŞ’i ve çalışma hayatını üniversite yıllarından itibaren yakından takip ettiğini kaydeden Bakan Bilgin, çeşitli projelerde ve eğitimlerde TÜRK-İŞ ve bağlı sendikalar ile uzun yıllar birlikte çalıştıklarını söyledi.

Bakan Bilgin, TÜRK-İŞ’in, Türkiye’nin çok partili hayata geçmesinden sonra 1952’de kurulduğunu anımsatarak, “Sendikalar demokrasi ile birlikte varlardır, işçi hareketi demokrasi içerisinde gelişir. Sendikalar ilk kurulduğunda sendikalara karşı patronların negatif bakış açısı vardı. Sadece patronların mı, herkesin birtakım ön yargıları vardı. Oysa sendikalar demokratik toplumların ürünüdür, demokrasinin kurumlarıdır.” diye konuştu. Bakan Bilgin, “Biz, örgütlenme hakkının sonuna kadar savunulmasından yanayız, sonuna kadar savunucusuyuz ve örgütlenme hakkına karşı çıkan kim olursa olsun onun karşısındayız. Burada hiç kimsenin tereddüdünün olmaması gerekir.” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından Manisa’nın Soma ilçesinde 2014’te meydana gelen maden faciasında şehit olan Ahmet Soluk’un eşi Eda Soluk’a 70. Yıl plaketi verildi.

Program 70.yıl hatıra fotoğrafı çektirilmesinin ardından son buldu.

 

DUYURU...

GENEL BAŞKANIMIZ SÜLEYMAN AKYÜZ’ÜN FACEBOOK HESABI ÇALINMIŞTIR. GELECEK OLAN MESAJLARA VE PAYLAŞIMLARA LÜTFEN İTİBAR ETMEYİNİZ. ...
devamı