• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Kumho Lastik işçileri kritik sendika oylamasıyla karşı karşıy

23.10.2017

ABD'nin Georgia eyaletindeki Macon kentinde bulunan Kumho Tire'deki işçiler önümüzdeki hafta Birleşik Çelik İşçileri Sendikasına (USW) katılıp katılmayacakları konusunda oy kullanacak.

Güney Koreli çok uluslu lastik üretici firma bir sendika kırıcı şirket kiraladı, sendika karşıtı bir websitesi hazırladı ve işçileri sendika karşıtı toplantılara katılmaya zorladı. Yedi "sendika kırıcı" şimdi fabrikada çalışıyor ve işçiler sendikaya oy verirlerse fabrikanın kapanacağına dair ifadelerle işçileri korkutuyor.

İşçilerin, Ulusal Çalışma İlişkileri Kurulu tarafından yasal temsilcisi olarak onaylanması için yüzde 50 + 1'inin USW lehine  oy kullanması gerekir. 12 ve 13 Ekim'deki oylama, emek hareketinin ABD'nin güney eyaletlerinde örgütlenme kapasitesi açısından da önemli bir gösterge olacak.

Georgia'daki Kumho fabrikası 2016 yılında üretime başladı. Fabrika, Chrysler, Hyundai ve Kia'yı da içeren otomobil üreticilerine tedarik sağlıyor ve %80'i Afrika kökenli Amerikalı 300 işçi çalıştırıyor. Son dönemde ABD'nin güney eyaletlerinde sendika karşıtı ortamdan yararlanan yabancı şirketler tarafından bir yatırım dalgası var.
Kumho'nun ABD, Vietnam, Çin, İngiltere, Almanya, Türkiye, Avustralya ve diğer bir çok ülkede üretim, araştırma ve satış tesisleri bulunmaktadır. Şirket, otomobil, kamyon ve uçak lastikleri üretiyor.

İşçilerin temel talepleri şunlar:

-İşçilere karşı misilleme yapmadan, insan kayırmadan, taciz edilmeden, ayrımcılık yapılmadan adil ve eşit muamele

-İş imkanı, mesai ve tatil planlamasında kıdeme saygı gösterme

-Eğitim, koruyucu ekipman dahil olmak üzere yeterli güvenlik tedbirleri.

USW; Goodyear, Cooper, Michelin ve Bridgestone da dahil olmak üzere bir dizi lastik üretici firmayı örgütledi. Örgütlenilen yerlerde işçi ücretleri önemli oranda arrtı.
Eylül ayında Pittsburgh'da düzenlenen IndustriALL Küresel Sendika dünya lastik konferansında sektördeki sendikaların temsilcileri Georgia'daki işçilerle dayanışma bildirisi yayınladı. Güney Kore'de, 3.700 Kumho çalışanı ABD işçilerine dayanışma mesajı gönderdi.

"Kore'nin Kumho Lastik işçileri, işçilerin haklarını savunmak için mücadele etmek üzere Kore Metal İşçileri Sendikası'nda örgütlenmiştir. Birleşik Çelik İşçileri Sendikası ile ABD'deki fabrikasında Kumho Lastik işçilerinin sendika kurma mücadelesini destekliyoruz.''

"ABD'deki Kumho Lastik Georgia'daki fabrikasının yönetiminin, işçilerin yalnızca örgütlenme özgürlüğü ve toplu sözleşme hakkına saygı duymasını talep ediyoruz."

Kumho, yedi yıl önce şirketin kontrolünü ele geçiren finansal kuruluşlara büyük bir oranda borçlu. Ana kredi vereni, devlete ait olan Kore Kalkınma Bankası'dır; yani hükümetin şirketin gelecek kararlarında büyük etkisi vardır.

ABD ve Güney Koreli hükümetler şu anda Kore-ABD Serbest Ticaret Anlaşması'nın (FTA) geleceği konusunda görüşmelerde bulunuyorlar. Bir kamu şirketi tarafından işçi haklarının ihlal edilmesi, halkın FTA'ya muhalefetini artırabilir.

IndustriALL Küresel Sendika; Kore hükümetine, şirketi işçi haklarına saygı duymaya çağıran bir yazı yazdı. IndustriALL Küresel Sendika şirket yönetimine bir yazı yazarak işçilere bir dayanışma bildirisi gönderdi.

Yine bu konuda bir çaıklama yapan IndustriALL Küresel Sendika Genel Sekreteri Kemal Özkan şunları söyledi:

"Macon fabrikasındaki işçiler şirketten gelen propagandayı görmezden gelmeli sendika temsilciliğine oy vermeliler. Daha iyi çalışma koşulları elde edebilmek ve sürdürebilmenin tek yolu budur.''

"Küresel sendikal hareket, işçilerin işyerinde saygınlık ve itibar taleplerini destekliyor ve Kore hükümetinden, şirketin sendika kırma kampanyasını durdurması için derhal harekete geçmesini talep ediyoruz."

 

DUYURU...

GENEL BAŞKANIMIZ SÜLEYMAN AKYÜZ’ÜN FACEBOOK HESABI ÇALINMIŞTIR. GELECEK OLAN MESAJLARA VE PAYLAŞIMLARA LÜTFEN İTİBAR ETMEYİNİZ. ...
devamı