Kuveyt'te petrol işçileri greve gidiyor

Dış İlişkiler
06.02.2014

Devletin sahip olduğu petrol şirketi Kuwait Petroleum Corporation'ın ücret ve sosyal hakları kısma tehditleri karşısında, IndustriALL Küresel Sendika'ya bağlı Petrol İşçileri Federasyonu üyesi petrol işçileri greve hazırlanıyor.
Kuveyt'te binlerce petrol işçisi hükümetin ücretleri kısma kararı üzerine greve çıkmaya hazırlanıyor. Açıklama, uyuşmazlığı çözmek için Petrol Bakanı ve şirket yöneticileriyle yapılan uzun görüşmelerin sonuçsuz kalması üzerine sendika yönetimi tarafından yapıldı.
Sendika hükümete karardan vazgeçmesi ve petrol sendikasıyla görüşmesi için iki haftalık bir süre tanıdı. Petrol fiyatlarının yükseldiği bir dönemde, işçiler ve sendikaları çalışma koşullarını (ki bunun içinde kâr payı ikramiyesi de var) korumaya kararlı. Petrol şirketi ve ona bağlı kuruluşlarca yıllardır ödenmekte olan kâr payı ikramiyesi, şirketin genellikle petrol fiyatlarından kaynaklanan ekstra kârdan işçilere verdiği paydan oluşuyor.
Sendika yöneticilerinden Abdulaziz al-Şartan şu açıklamayı yaptı:
"Hükümet toplumsal taraf olarak sendikaları göz ardı etmeye çalışıyor ve işçilerin çalışma ve yaşam koşullarıyla doğrudan ilgili konularda tek taraflı kararlar alıyor. Özellikle petrol sektöründe sendikaların rolünü sınırlamaya, sendikaların ve işçilerin, grev dahil, meşru faaliyetlerinin saygınlığını zedelemeye çalışıyor.”
IndustriALL Genel Sekreteri Jyrki Raina sendikaya gönderdiği destek mektubunda şöyle dedi:
“Üyemiz olan sendika IndustriALL Küresel Sendika ile ona bağlı örgütlerin tam desteğine sahip.”
IndustriALL ayrıca şirkete ve Kuveyt yetkili makamlarına protesto mektupları gönderdi.
İşçiler mevcut kazanımlarını savunmak için greve çıkmak zorunda kalırlarsa, eylem bütün üretim faaliyetlerini, ihracatı ve petrokimyasal üretimini kapsayacak.
Ülkedeki petrol sektöründe yaklaşık 19.000 kişi çalışıyor ve günde üç milyon varil dolayında petrol üretiliyor ve bu miktarın dörtte biri kadarı rafine ürün olarak ihraç ediliyor.