• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Los Mineros'un Zacatecas'taki zaferi

Dış İlişkiler
26.02.2014

Zacatecas'ta El Coronel madenindeki işçileri artık yetkili makamlarla ve Minera Frisco maden şirketiyle ilişkilerde Napoleón Gómez Urrutia'nın Ulusal Maden İşçileri Sendikası (SNTMMSRM) temsil edecek.
21 Şubat'ta yapılan oylamadan çıkan bu sonuç demokratik sendikacılık açısından bir zaferdir.
Uluslararası gözlemciler sabah 7'den akşam 5.30'a kadar süren oylamanın kurallara uygun yapıldığını ve işçilerin oylarını özgürce kullandığını açıkladılar. Minera Frisco ülkenin ikinci en büyük maden üreticisi.
IndustriALL üyesi sendika şu açıklamayı yaptı: “Harcanan yığınla paraya, onca tehdit ve yalana, son anda Devrimci İşçi ve Köylü Konfederasyonu (CROC) ve CTM (Meksika İşçi Konfederasyonu) ile kurulan ittifaklarla işyerine düzmece bir sendikayı getirme çabalarına rağmen, SNTMMSRM net bir zafer kazandı.”
Diğer iki sendika yüzde 43 oy alırken, bu konuda uzun bir mücadeleyi geride bırakan SNTMMSRM oyların yüzde 57'sini alarak düzmece sendika (“koruma sendikası”) CROC'un yerine işçileri resmen temsil yetkisini kazanmış oldu. IndustriALL adına Jyrki Raina maden işçilerinin bu hak edilmiş zaferinden dolayı sendikanın başkanı Napoleón Gómez Urrutia'yı  içtenlikle kutladı ve şöyle dedi:
“İşçilerin kendilerini temsil edecek sendikayı özgürce seçme hakkıyla ilgili bu zafer, tüm Meksikalı işçilerin mücadelesinde dev bir adımdır ve bizlere mutluluk ve umut veriyor.”