• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Meksika'da işçilerin zorlu zaferi

Otuz üç işçi, Vidriera de San Luis Potosí'de işlerine iade edilmek için verdikleri mücadelede önemli bir zafer kazandı. 2008'de bağımsız bir sendika kurdukları için yüzlerce işçiyi işten atan şirket, ihraç bira markası Corona Extra için şişe üretiyor ve Grupo Modelo-AB InBev'in bir iştiraki.

Dış İlişkiler Servisi
10.04.2014

Bağımsız bir sendika olan Sindicato Único de Trabajadores de la Empresa Industria Vidriera del Potosí (SUTEIVP), (850 dolayındaki) üyelerinin aktif desteğiyle 2007'de yüzde 19 ücret artışı sağladı. Eyalette uzun süredir bu kadar yüksek bir ücret artışı olmamıştı. San Luis Potosí organize sanayi bölgesindeki şirketlerin buna cevabı gecikmedi. Çalışma ilişkilerinde  kabul edilemez buldukları bu emsali içlerine sinderemediler. Çünkü işçilerin kendilerinin kurduğu bağımsız bir sendika “resmi” sendikacılığa alternatif oluşturuyordu.

SUTEIVP danışmanı Francisco Retama şu bilgiyi veriyor: “Vidriera de San Potosí altı yıl, üç ay ve dokuz gün önce işçi çıkarmaya başladı. İşçilerin CTM'den ayrılıp bağımsız bir sendika kurma kararına bir misillemeydi bu.” 

İşten atılan sendikalı işçiler, eşlerinin ve ailelerinin paha biçilmez desteğiyle, “gerilemek yok” sloganı altında mücadelelerini kararlılıkla sürdürdüler. Meksika içinden ve uluslararası düzeyde yaygın destek ve dayanışma gördüler.

IndustriALL'un düzenlediği Meksika Eylem Günleri'nin ana taleplerinden biri, direnişteki SUTEIVP üyelerinin işe iadesi idi. Olay hakkında ILO Örgütlenme Özgürlüğü Komitesi'ne şikâyette bulunuldu. Komite, üç yıl önce, resmi makamların sorunu “gecikmeden” çözmesi kararı verdi.

Uzlaştırma ve Tahkim Kurulu, işe iade kararının yanı sıra, şirketin, işçileri işten atılmalarından önceki koşullarda eski işlerine iade etmesine ve onlara işbaşı yapana kadar ödenmemiş ücretleri tutarında bir meblağ ödemesine karar verdi.

IndustriALL, üyesi olan SUTEIVP'nin zorlu bir mücadele ve örnek bir direnişten sonra kazandığı zaferi sevinçle karşılıyor. Şirketin verilen kararı uygulayacağını umuyor ve işten atılan işçilerin işe iadesini desteklemeye devam ettiğimizi vurguluyoruz.

 

DUYURU...

GENEL BAŞKANIMIZ SÜLEYMAN AKYÜZ’ÜN FACEBOOK HESABI ÇALINMIŞTIR. GELECEK OLAN MESAJLARA VE PAYLAŞIMLARA LÜTFEN İTİBAR ETMEYİNİZ. ...
devamı