• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Meksika'da Teksid işçilerine vahşi saldırı

IndustriALL Küresel Sendika, sarı sendika CTM'li haydutların on bir işçiye  acımasız saldırısını şiddetle kınıyor ve Teksid Italian yönetimini Meksika'da sendika düşmanı yöntemler uygulamaya son vermeye çağırıyor.

Dış İlişkiler Servisi
22.04.2014

Meksika'da Fiat Chrysler Grubu'na ait Teksid Hierro'daki işçiler örgütlenme nedeniyle uygulanan baskılara mücadeleyle karşılık veriyor. Marisol Ruiz Moreno, Orlando Mendoza Guardiola ve Oscar Arturo Rodríguez Ponce adlı üç işçi 18 Nisan'da işten atıldı ve 11 işçi de 21 Nisan günü şirket yönetimi ve çalışma bakanlığı temsilcileriyle yaptıkları toplantıdan dönüşte sayıları 80-100 tahmin edilen kiralık haydutların vahşi ve alçakça saldırısına uğradı. Bu saldırılar işçilerin CTM'yi reddedip Los Mineros sendikasında örgütlenmeyi seçmesine ve utanç verici düzeydeki ücretleri protesto etmek için 16 Nisan'da bir süre işi durdurmasına yönelik misillemedir.

Meksika'daki Teksid yönetimi Los Mineros'u destekleyen 600 işçinin sendika seçme özgürlüğünü engellemek için çeşitli sendikal baskı yöntemlerini utanmazca uyguladı. İşçiler sarı “sendika” CTM'yi çıkarlarını savunmadığı için reddettiler.

Polis ve diğer resmi makamlar 21 Nisan saldırısını soruşturmadı. 80 ila 100 dolayında saldırgan Teksid işçilerinin çevresini sardı, hakaretler yağdırdı ve tekmelerle, muştalarla, sopalar ve demir çubuklarla saldırdı. Bir yandan da protesto eyleminden vazgeçmeleri için işçilere tehditler savuruyorlardı.

IndustriALL genel sekreteri Jyrki Raina Teksid başkanı ve CEO'suna yazdığı mektupta şöyle dedi:
“İşçilerin kendilerini temsil edecek sendikayı işveren veya hükümet müdahalesi olmaksızın demokratik bir şekilde seçme hakkı, 98 ve 87 nolu ILO sözleşmeleriyle güvence altına alınmış temel bir haktır. IndustriALL Teksid'in işten attığı üç işçiyi derhal işe iade etmesini talep ediyor. Ayrıca, şirketin bu uyuşmazlıkta kesinlikle tarafsız bir tutum takınmasını ve bunu işçilere açıklamasını istiyor.”

FIAT-Chrysler'in küresel sendika ağı Torino'da toplanarak Los Mineros'ta örgütlenmeyi seçen Teksid işçilerine tam des tek verdiğini açıkladı.