• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Jyrki Raina Genel Sekreter

MENA bölgesinde sendikal gelişmeyi desteklemek

Uluslararası İlişkiler
26.11.2013

22.11.2013
Ortadoğu ve Kuzey Afrika (MENA) bölgesinde sendikal devrim sürüyor. IndustriALL özgür ve bağımsız sendikaların gelişmesini ve işçilerin hakları ve sosyal adalet için mücadelesini destekliyor. 
IndustriALL Küresel Sendika, öncelikleri gereği, MENA bölgesindeki üye örgütlerimizin çalışma ve eylemlerini güçlü bir şekilde desteklemeye devam ediyor. Hedef ülkelerimiz Mısır, Irak, Tunus ve Fas.
Mısır'da, bağımsız sendikaların belirgin bir varlık gösterdiği yığınsal gösterilerin ardından, Haziran'da Muhammed Mursi ordu tarafından görevden uzaklaştırıldı. Mursi'nin Müslüman Kardeşler hükümeti Mısır Sendikalar Federasyonu'nu (ETUF) ele geçirmeye karar vermişti. Bunun nedenlerinden biri, onlarca yıl boyunca önceki rejimlerin özel himayesinden yararlanan bu örgütün elindeki muazzam malvarlığı idi. Ele geçirme planı çerçevesinde, 60 yaşın üzerindeki sendika yöneticileri görevden alınarak yerlerine Mursi yönetiminin adamları getirildi. 
Bu ikinci darbeden sonra, sendikal hareket içinde devrim sürüyor. ETUF üyesi bazı sendikalar şimdi demokratik süreçleri işleterek yeni yöneticiler seçiyor, ama durum belirsizliğini koruyor. 
Bu arada, IndustriALL Mısır'daki bağımsız sendikaları sendikal eğitimle destekliyor. 2013'te metal, enerji, tekstil ve giyim işçilerine yönelik bir dizi seminer düzenledik. Ekim ayında “Çokuluslu Şirketlerde Sendikal Haklar ve Çalışma İlişkileri” konusunda bir konferans gerçekleştirdik. Çalışma Bakanı'nın, parlamenterlerin ve akademisyenlerin de katıldığı bu konferansta 100 delege, iş yasaları, asgari ücret, güvencesiz çalışma ve çokuluslularda temel hakların ihlali konularında bir dizi öneriyi karar altına aldı.
Irak'ta, IndustriALL ve ITUC, iş yasalarında reforma yönelik bir kampanya başlattı. Saddam'ın baskı rejiminin kalıntısı olan yürürlükteki yasa, sendikaların örgütlenmesini, toplu sözleşme bağıtlamasını ve greve çıkmasını engelliyor. Temmuz ayında, Irak'ta IndustriALL üyesi altı sendika, güçlerini birleştirmek ve temel işçi haklarını güvence altına alacak yasalar için mücadele vermek amacıyla yeni bir Ulusal Konsey kurmak üzere bir araya geldi.
Tunus ve Fas'ta, üyemiz olan sendikalar, birliği güçlendirmek ve uluslararası eylemlerde koordinasyonu sağlamak amacıyla Ulusal Konseyler kurdu. Hedef, çokuluslu şirketlerde ağları geliştirmek, örgütlenme, güvencesiz çalışma ve kadın işçilerin korunması.
Tunus Ocak 2011'de Arap Baharı'nın bir devrimle başladığı ülke. Metal, petrokimya, tekstil ve giyim sektörlerindeki IndustriALL üyesi sendikaların hepsi, en büyük ve politik yönden en etkin konfederasyon olan UGTT'ye bağlı. Son zamanlardaki zorluklara rağmen, Tunus, demokratik bir toplum kurma mücadelesinde başı çekiyor.
MENA bölgesinde sorunlar varlığını koruyor. Suudi Arabistan'da ve Emirlikler'de sendikalar yasadışı. Ve futbolda 2022 Dünya Kupası'nın Katar'da yapılmaması için, kavurucu sıcaklardan daha haklı nedenler var. 
IndustriALL’un hedefi, sendikaların Ortadoğu ve Kuzey Afrika'da kurulacak demokratik toplumların temel direği olmasına yardımcı olmaktır. İlerliyoruz, ama bu çetin bir yolculuk olacak.