• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Mersin Şubemiz Soda Sanayi Önünde Eylem Yaparak Taleplerini Yineledi

05.05.2023

Sendikamız Mersin Şubesi 3 Mayıs Çarşamba günü  örgütlü olduğumuz Soda Sanayi önünde eylem yaptı. Şişecam Grubu’na bağlı Soda ve Kromsan Fabrikaları ile Tuz İşletmeleri işyeri ile sendikamız arasında yeni dönem toplu iş sözleşme görüşmelerinin ilki 30 Aralık 2022 tarihinde yapıldı ve bugüne kadar yapılan toplantılarda henüz anlaşma sağlanamadı. 12 Mayıs tarihli grev uygulaması öncesi sendikamız Mersin Şube Yönetimi ve Soda Sanayi işyerinde çalışan üyelerimiz fabrika önünde bir basın açıklaması yaparak kamuoyunu süreçle ilgili bilgilendirdiler.

Basın açıklamasında Soda Sanayi çalılanı üyelerimiz açtıkları “Sınırsız, Koşulsuz, Yasaksız Grev Hakkı” ve “Grev Anayasal Bir Haktır, Engellenemez” pankartları ile grev yasaklarına karşı da mücadele edecekleri mesajını verdiler.

Basın açıklamasına Türkiye İşçi Partisi Mersin 1. sıra milletvekili adayı Hakan Güneş ve TİP üyeleri de destek verdi.

Eylemde konuşma yapan sendikamız Mersin Şube Başkanı Erdem İyim, işverenin “İdari maddeleri geçelim, paraya dayalı bir sözleşme yapalım” dediği günden bu yana 7 ay geçtiğini söyledi. Geçen 7 aylık süreçte 12 kişilik bir heyetin işveren ile görüşme yaptığını ancak teklif dahi verilmediğini son 3 toplantıda ise birer lira birer lira teklif edildiğini belirten İyim, “Bu sözleşme tekniği ile bu sözleşmenin bitme şansı yoktur. Bunu buradan bütün Şişecam Grubu duysun. 2007 yılında 300 lira verdiler direndik bunun 3 katını aldık. Şimdi de direneceğiz. Biz ev, araba parası istemiyoruz. Biz çocuklarımızın geçinebileceği bir para istiyoruz. Bu parayı da paşa paşa verecekler. Biz yolumuzdan dönmeyiz” diye konuştu.

TİP Mersin Milletvekili adayı Hakan Güneş de burada yaptığı konuşmada, “Zenginliği yaratan bu insanlar arasında bir ayrım olamaz. ‘Neden ona fazla veriyorsun değil, neden bana az veriyorsun?’ diyorlar. Herkese eşit bir ücret ve eşit bira artış talep eriyorlar. Ve bunu fabrikanın tüm bölümlerinde, tüm sektörlerinde çalışan insanlar için istiyorlar. Bu bizim ayakta kalmamız için elimizdeki tek şey. Yemek, içmek, barınma, çocuklarımızın okulunu, eğitimini sağlamak için elimizdeki tek şey. Bunun insanca yaşanabilir bir seviyede olmaktan başka çaresi yok. Bunu vereceksiniz. Vermezseniz alacağız. Nasıl alacağımızı biliyoruz, çünkü biz örgütlü bir toplumuz” dedi.
Basın açıklaması “Direne, direne direnişten zafere”, “Açlıktan ölmeyiz, biz bu yoldan dönmeyiz” sloganları ile sona erdi.