• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Mersin Şubemizden Soda Kromsan Grevine Dair Basın Açıklaması

28.05.2018

Mersin Şubemiz tarafından Soda Kromsan grevi hakkında basın açıklaması yapıldı.

Petrol-İş Mersin Şubesi olarak 15.12.2017’de başladığımız Mersin Kazanlı’da bulunan Soda, Kromsan Fabrikaları ve Soda Fabrikası’na bağlı Tuz İşletmelerinde çalışan üyelerimiz adına Petrol-iş Sendikası olarak yürüttüğümüz Toplu Sözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine 23.05.2018 tarihinde Grev uygulama kararı alınmıştır.

23 Mayıs 00:20 de başlattığımız grevimiz  Bakanlar Kurulu tarafından milli güvenliği bozucu nitelikte görülmüş ve karar Resmi Gazete'de yayınlanarak ertelenmiştir. Bilindiği üzere “erteleme” olarak adlandırılan süreç grevin iptali (yani yasaklanması) ve toplu sözleşmenin tarafların iradesinden bağımsız olarak, tamamen hakem heyeti aracılığıyla bitirilmesi durumudur.
İşverenin TİS görüşmelerini sürece bırakması idari ve maddi taleplerimizin daraltılmasına veya ortadan kaldırılmasına yol açacaktır. Bu sebeple erteleme kararına rağmen Soda-Kromsan-Tuz işçisi üretiminden gelen gücünü kullanarak işverenden TİS görüşmelerine devam etmesini istemiştir. İşveren ile Petrol-iş Sendikası arasında yapılan görüşmeler sonuç vermiş ve müzakerelerin devam ettirilmesi kararlaştırılmıştır. TİS görüşmeleri devam ettiği ve işverenin anlaşma yönündeki tutumu sürdürdüğü bilgisi üzerine üretim tekrar başlamıştır.
24 Mayıs 2018’de yapılan görüşmede “yıllık izin” ödentisinde, “yakacak yardımı” ödentisinde ve “bayram yardımı” ödentisinde anlaşma sağlanmış, tutanak altına alınmıştır.
Ücret artışı konusunda müzakerelere ise tekrar başlanmış ve 04.06.2018 tarihine gün alınmıştır.
Görüşmelerin sağlıklı yürütülmesi konusunda Sendikamızın kararlılığı işveren vekillerine bildirmiştir.
23.05.2018 günü işyerimizde bulunan Petrol-İş Sendikası Merkez Yönetim Kuruluna,Türk-İş ve Disk’e bağlı sendikalara, emekten yana olan sivil toplum örgütlerine, siyasi parti temsilcilerine, ilimiz milletvekillerine ve sesimizi duyuran basın emekçilerine teşekkür ederiz. 
                

 

                    Petrol-İş Sendikası
       Mersin Şube Yönetim Kurulu Adına
                      Şube Başkanı
                     Erçin ÇULCU