• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Mısır'da İşçiler Seslerini Yükseltiyorlar

IndustriALL Küresel Sendika uyguladığı özel bir eğitim programıyla Mısır'daki bağımsız ve demokratik sendikal harekete destek vermeye devam ediyor.

Dış İlişkiler Servisi
13.05.2013

Nisan sonlarında Kahire'de, IndustriALL'un yetki alanı içinde yer alan farklı sektörlerden elli kadar temsilcinin katılımıyla ilk defa iki günlük bir planlama ve değerlendirme semineri düzenlendi.
Seminerin açılış oturumuna Mısır Bağımsız Sendikalar Federasyonu (EFITU) yöneticisi Kemal Abu Aita ve Mısır Demokratik İşçi Konfederasyonu (EDLC) yöneticisi Yusri Maruf katıldı. Abu Aita ve Maruf, Mısır'da bağımsız ve demokratik bir sendikal hareket kurma sürecinde küresel sendikal dayanışmanın önemini vurguladılar.

IndustriALL Genel Sekreter Yardımcısı Kemal Özkan ile Yönetim Kurulu üyesi Tahar Berberi ise küresel sendikanın küresel ve bölgesel düzeylerdeki politikalarını ve uygulamalarını açıkladılar. Bunun üzerine, ülkede bağımsız sendikaların karşı karşıya olduğu sorunlar ve zorluklar konusunda bir tartışma açıldı. Devletin müdahalesi ve sendika aidatlarının toplanmasındaki engeller, yeni sendikaların gelişmesinin önündeki önemli zorluklar olarak tanımlandı. 

IndustriALL'un ve ILO/ACTRAV temsilcisinin sunumlarının ardından, katılımcılar, uluslararası çalışma normlarını ve standartlarını tartıştılar. Ainshams Üniversitesi'nden Dr. Rafaat Dessuki'nin sunumuyla, Mısır'da iş yasası bağlamında sendikal haklar ve özgürlükler üzerinde duruldu.

Delegeler sendikal örgütlenme ve kampanyalarda uluslararası araçların, özellikle OECD kural ve mekanizmalarının ve küresel çerçeve sözleşmelerin kullanılması konusunu görüştüler. Katılımcılar sürmekte olan uyuşmazlıklar ve sorunlardan örnekler verdiler. IndustriALLheyeti iki ayrı grev yerini ziyaret etti.

IndustriALL'un eğitim programı önümüzdeki aylarda İskenderiye ve Mahalla gibi çeşitli şehirlerde düzenlenecek çalışmalarla devam edecek.

IndustriALL Küresel Sendika heyeti Kahire'de Tahrir Meydanı'nda örgütlenen 1 Mayıs mitingine de katıldı. Bağımsız sendikalar, siyasal partiler ve sivil toplum örgütleri ortak taleplerini dile getirdiler. Sloganlardan biri de şuydu: “Çalışmak istiyoruz, insana yakışır ücret istiyoruz ve özgür sendikalar istiyoruz”. Bir incelemeye göre, son başkanlık seçiminden bu yana grevler ve toplumsal protesto eylemleri iki katından fazla artmış ve devam edecek görünüyor.

Genel Sekreter Yardımcısı Kemal Özkan, “IndustriALL Küresel Sendika Mısır işçileri ve toplumunun gerçek demokrasi, insan hakları ve sendikal haklar taleplerini desteklemek üzere onlarla omuz omuza olmaktan gurur duyuyor” dedi ve şunu vurguladı: “Mısır öncelik verdiğimiz ülkelerden biri olmaya devam edecek ve özel programımız kampsamlı bir şekilde sürecek”.