• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Mısır'da Suez Steel'de grev sona erdi, ama mücadele sürüyor

Suez Steel işyerinde toplu sözleşmeyle ilgili uyuşmazlık çözüldü. Ama IndustriALL Küresel Sendika, işveren sendikaları ve işçi haklarını tümüyle tanıyana kadar görüşmelerin sürmesi gerektiğini vurguluyor.

Dış İlişkiler Servisi
02.09.2013

Suez Steel fabrikasında Şubat 2012'de imzalanan toplu sözleşme işten atmalar, tutuklamalar ve şiddet uygulanmasıyla bir dizi uyuşmazlığa yol açtı. 12 Ağustos'ta işveren 12 işçiyi işten attı ve haklarında polise şikâyette bulundu. Şirket yönetimi, görüşmeler başlamadan önce işçilerin işe dönmesi gerektiğini öne sürerek işçilerin taleplerini reddetti. Son birkaç hafta içinde üç işçi liderinin daha tutuklanmasıyla uyuşmazlık tırmandı, işçileri işbaşı yapmaya zorlamak için üzerlerine asker ve kiralık tetikçiler sürüldü. İşveren bir toplantı düzenleyerek işten attığı on beş işçinin işten ayrılması konusunda bütün işçilere gözdağı verdi.

İşyerindeki gerginliği azaltmak için, IndustriALL, Mısır Demokratik İşçi Kongresi (EDLC) ve Mısır Bağımsız Sendikalar Federasyonu (EFITU) ile birlikte, Çalışma Bakanı Kamal Abu Aita'dan grevci işçilere yönelik şiddete son verilmesi için harekete geçmesini istedi. Konu Sanayi Bakanı dahil birkaç başka bakanla da görüşüldü.
Geçen hafta, tutuklu işçilerin salıverilmesinden ve Süveyş valisinin de katıldığı bir müzakere sürecinden sonra, altı işçi bütün tazminat haklarını alarak işten ayrılmayı kabul etti. Diğer dokuz işçi ise hâlâ işe iade edilmek istiyor.

Tutuklanıp işten atılan grev liderlerinden biri olan Muhammed Mabruk şöyle dedi: "Uyuşmazlığın çözümündeki etkin desteğinden dolayı IndustriALL'a teşekkür ediyoruz ve dokuz işçinin işe iadesine yönelik desteğin sürmesini istiyoruz. Kişisel çıkarlarımızı savunmuyoruz. Şirketteki işçilerin çıkarlarını savunuyoruz ve tutumumuzu kararlılıkla sürdüreceğiz.”

IndustriALL Küresel Sendika Genel Sekreteri Jyrki Raina ise şu açıklamayı yaptı:
“Bu grev bitmiş olmasına rağmen, daha yapılacak bir hayli şey var ve işverenin sendika ve işçi haklarına saygı göstermesi gerekiyor. IndustriALL Küresel Sendika işverenin görüşmeleri sürdürmesini ve toplu pazarlık hakkını tanımasını talep ediyor. Uyuşmazlığı sona erdirecek tek yol budur.”

Kaynak: IndustriALL Küresel Sendika
 

DUYURU...

GENEL BAŞKANIMIZ SÜLEYMAN AKYÜZ’ÜN FACEBOOK HESABI ÇALINMIŞTIR. GELECEK OLAN MESAJLARA VE PAYLAŞIMLARA LÜTFEN İTİBAR ETMEYİNİZ. ...
devamı