• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

soL Gazetesi

Mücadelenin devamına işçi karar verecek

soL - Dilem Taştan
06.08.2013

Petrol-İş Sendikası Başkanlar Kurulu, Düzce'de bulunan Standard Profil Fabrikası'nda toplu sözleşme imzalanmasının ardından Genel Başkan Mustafa Öztaşkın, Genel Sekreter Ali Ufuk Yaşar ve Düzce Şube Başkanı Ünal Akbulut'un hedef alınmasına ilişkin bir basın toplantısı gerçekleştirdi. 1 Ağustos günü, düzce'de bulunan Standart Profil'le sendika arasında imzalan toplu iş sözleşmesine ilişkin bilgilendirme yapmak için sendikanın Düzce Şubesi'ne giden sendikacılar saldırıya uğramış, olay medyada da geniş yer bulmuştu.

Petrol-İş Sendikası'nın İstanbul'da bulunan Genel Merkezi'nde gerçekleşen toplantıda, geçtiğimiz günlerde Düzce'de yaşananlar hakkında kamuoyunu bilgilendiren Petrol-İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın, yaklaşık 7 ay devam eden toplu sözleşme görüşmelerinin uyuşmazlıkla sonuçlanması üzerine, 1 Ağustos günü grev uygulamasının başlaması kararı alındığını hatırlattı. Öztaşkın, bunun ardından yaşanan gelişmeleri şöyle aktardı: "akşam 21.30 sularında, işverenin sendikamıza yaptığı çarıyla müzakereler yeniden başlamıştır. Gece boyu süren müzakerelerde işveren yetkililerinin tekliflerini revize etmesi ve yükseltmesiyle, gelinen noktada sendika talepleriyle aradaki farkın çok azalması sonucu anlaşma ortamı oluşmuştur." Bu gelişmeler üzerine sabah gereve çıkmak üzere tüm hazırlıklarını tamamlamış olan sendikanın, grev kararını kaldırdığını söyleyen Öztaşkın, "1 Ağustos günüde Düzce'ye bu gelişmeleri aktarmaya giden yöneticilerimiz istenmeyen olaylarla karşılaşmıştır" dedi.

Öztaşkın, Petrol-İş Sendikası'nın yetkili organlarının Düzce'de yaşananları tüm boyutlarıyla değerlendirdiğini söyleyerek, söz konusu işletmede yaklaşık dört yıl süren zorlu ve karmaşık örgütlenme sürecinin yarattığı baskı ve yoğunlaşan beklentilerin işçileri gergin bir psikoloji içine soktuğunu belirtti.

Hem örgütlenme hem de sözleşme sürecinde bilgi kirliliği yaratan kışkırtıcı bir kitlenin yaşananlarda başrolü oynadığını söyleyen Öztaşkın, "Tüm bu etkenler de göz önünde bulundurularak daha güçlü bir iletişim ve bilgilendirme sürecinin geliştirilememiş olması da sendikamızın bir eksikliği olarak kaydedilmelidir" dedi. Öztaşkın, sözleşme ile ortalama ücretlerde ilk anda yüzde 45 oranında bir artış sağlandığını kaydetti.

Toplantı sonrası gazetecilerin sorularını yanıtlayan Öztaşkın, "Düzce'ye dönüp dönmeyeceğimizi Standard Profil işçilerinin iradesi belirleyecek. Yaktıkları bayrağı tekrar asarlarsa, sendikal mücadele Düzce'de devam edecek" dedi.
 

Kaynak: soL Gazetesi