Nissan işçilerinin örgütlenme hakkı engelleniyor

On saatlik vardiyalar, emekli maaşlarının kaldırılması, düşük ücret, geceleri ve hafta sonları zorunlu çalışma. Bunlara bir de, işçiler sendikalaşmak isteyince fabrika kapatma tehditlerini ya da ücretlerin düşürülmesini ekleyin. Mississippi eyaletinin Canton kentindeki Nissan fabrikasında çalışan işçilerin durumu bu.

25.10.2013

Uluslararası iş hukuku araştırmacısı Lance Compa'nın Mississippi'de insan haklarıyla ilgili bir sivil toplum kuruluşu ile birlikte hazırladığı bir raporda, örgütlenmek ve toplu sözleşme yapmak isteyen işçilerle ilgili uluslararası insan hakları standartlarını Nissan'ın nasıl ihlal ettiği anlatılıyor. İşyerindeki işçilere şirket yönetiminin düzenlediği toplantılara katılmaları söyleniyor. Toplantılarda yapılan konuşmalarda ve gösterilen videolarda verilen mesaj açık: ABD'de sendikalaşacak olursanız, fabrika kapatılacaktır. İşçiler dünyanın diğer ülkelerindeki Nissan fabrikalarında böyle olmadığını belirtince, cevap şu oluyor: “ABD'de fabrikaları sendika kapatıyor.”
Mississippi'deki Nissan fabrikasında teknisyen olan Sheila Wilson, tehditlerin ücretleri düşürmeyi de içerdiğini vurguluyor ve ekliyor:“İşçiler olarak biz, şirket yönetiminin tehditleri olmadan, adil bir şekilde sendika seçmek istiyoruz.”

Lance Compa şöyle diyor: “Nissan ILO'nun temel çalışma standartlarına, BM insan hakları ilkelerine ve diğer uluslararası normlara uygun davranmıyor. Bu durum, Nissan'ın Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Anlaşması'na taraf bir şirket olarak uluslararası standartlara uyma taahhütleriyle de çelişiyor. İşçilerin Mississippi'deki dev Nissan tesisinin duvarları arkasında kendilerine nasıl davranıldığını anlatan tanıklığı, Nissan'ın uluslararası düzeyde kabul edilmiş sendikalaşma hakkına sistemli bir biçimde müdahale ettiğini doğruluyor.”

Sheila haftada altı gün on saatlik vardiyadan söz ediyor. Geçici işçiler için çalışma süreleri, haftanın yedi günü, günde on iki saat. Ve bir vardiyanın bitiminden bir saat öncesine kadar, işçilerden bir de fazla mesai yapmaları istenebiliyor. Bu uzun ve zahmetli çalışma süreleri aile yaşamını yerle bir ediyor. İşçiler iş ile aile yaşamlarını dengelemek için çaba harcıyorlar ve boşanma oranları inanılmaz düzeylerde.

“Bu dengeyi sağlayamıyoruz,” diyen Sheila şöyle devam ediyor: “Ve geçen hafta, bizlerin fikri alınmadan, gece ve hafta sonu mesaileri de yapmamız gerekeceği bildirildi. Bu çocukları çok kötü etkiliyor ve bir sürü sağlık sorunu yaşanıyor. Güvenli bir yaşam değil bu.”

Cassandra Welchlyn Nissan'daki adaletsizliğe son vermek için iki yıl önce kurulmuş Mississippi All adlı sivil toplum örgütünün yönetim kurulunda ve şöyle diyor:
“Nissan on küsur yıl kadar önce Canton'a geldiğinde, şirketin işçilere adam gibi davranacağı bekleniyordu. Hâlâ bunu bekliyoruz. Mississippi'deki medeni haklar mücadelesi, insan hakları çiğnenirken sessizce seyirci kalamayacağımızı bizlere öğretti. Mississippi işçilerinin uluslararası düzeyde temel bir insan hakkı olan örgütlenme hakkı boğuluyor.”
Canton'daki Nissan fabrikasında her vardiyada 300 araba üretiliyor ve günde sekiz saatlik üç vardiya var. Sheila Wilson saatte 23 dolar kazanıyor. Geçici işçiler daha da az kazanıyor (saatte 12,50 dolar) ve sağlık sosyal yardımları yok. İş kazaları artmış ve sakatlanan işçiler işten atılıyor; yerlerine daha ucuz geçici işçiler getiriliyor.
Sheila Wilson taleplerini şöyle dile getiriyor:

“Nissan'ın tehdit etmeden ve uluslararası iş hukukunu ihlal etmeden, özgür bir sendika seçimine olanak vermesini talep ediyoruz. Şu mesajı dünyanın dört bir yanına yaymaya devam edeceğiz: Nissan, biz işçilere ve haklarımıza saygılı ol.”
IndustriALL Küresel Sendika Mississippi Canton'daki Nissan işçilerinin taleplerini ve mücadelesini destekliyor.
Genel Sekreter Jyrki Raina bu konuda şu açıklamayı yaptı: “Bizim rolümüz, herkesin özgürce seçtiği sendikaya katılmasını sağlamaktır. İşçilerin örgütlenme ve toplu sözleşme haklarına yönelik haklı taleplerini tümüyle destekliyoruz.”

DUYURU...

GENEL BAŞKANIMIZ SÜLEYMAN AKYÜZ’ÜN FACEBOOK HESABI ÇALINMIŞTIR. GELECEK OLAN MESAJLARA VE PAYLAŞIMLARA LÜTFEN İTİBAR ETMEYİNİZ. ...