• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Norveç'te son andaki anlaşma petrol işçilerini grevden döndürdü

Dış İlişkiler Servisi
11.04.2013

Sendika ile işveren arasında 8 Nisan günü yapılan anlaşma uyarınca, Norveç petrol ve gaz işçilerinin ücretleri yüzde 3,4 oranında artıyor. Son dakikada varılan anlaşma nedeniyle, sektörü durma noktasına getirecek grevden vazgeçildi.

Ülkenin en büyük petrol sendikası olan Industri Energi'ye (IE) göre, eğer grev kararı uygulansaydı, petrol sektörünün yanı sıra, başka kilit sektörler ile birlikte Oslo uluslararası havalimanı da durma noktasına gelecekti.

156.000 sendika üyesiyle doğrudan ilgili olan anlaşma, bütün diğer sektörlerdeki ücret artışlarını etkileyecek.

Norveç ulusal sendikal merkezi LO iele işveren konfederasyonu NHO arasında yürütülen görüşmeler sonucunda varılan anlaşma uyarınca, ortalama sanayi işçisi ücretinin yüzde 90'ından fazla ücret alan işçilerin saat ücretinde genel olarak 75 Norveç kronu (0,12 dolar) artış olacak. Daha düşük dilimde olanlara ise 75 krona ilaveten 1,40 kron daha (yani toplam 2,15 kron) saat ücreti ödenecek.

Ulusal sendikal merkez LO'nun yöneticilerinden Roar Flaathen'e göre: “Bu, düşük ücretli işçilerin satın alma gücünü artıran adil ve sorumlu bir anlaşmadır.”
Norveç dünyanın yedinci en büyük petrol ihracatçısı ve ikinci en büyük gaz tedarikçisi. Batı Avrupa'nın enerji ihtiyacının büyük bir bölümünü karşılıyor.