• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Basın Açıklaması... Basın Açıklaması..

Novartis Türkiye'yi şiddetle protesto ediyor ve kınıyoruz

Novartis Türkiye'nin Petrol-İş Üyesi, Şube Yönetim Kurulu üyemiz Ahmet Akın'ı sağlık sorunlarını gerekçe göstererek işten çıkartması fabrika önünde yapılan kitlesel basın açıklamasıyla protesto edildi.

Basın Servisi
06.07.2012

İsviçre sermayeli Novartis Türkiye'nin İstanbul 1 Nolu Şube Yönetim Kurulu Üyemiz Ahmet Akın'ı sağlık durumunu gerekçe göstererek 5 Temmuz'da işten çıkartması firmanın Pendik-Kurtköy'deki fabrikası önünde yapılan kitlesel basın açıklamasıyla protesto edildi. Genel merkez yöneticilerimizin, şube yöneticilerinin, işyerlerinden temsilcilerin, işçilerin katıldığı protesto eyleminde “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek, “ Susma, sustukça sıra sana da gelecek” sloganları atılarak Novartis Türkiye işvereni protesto edildi, şiddetle kınandı.

Genel Başkanımız Mustafa Öztaşkın fabrika önünde yaptığı açıklamada, “Biz Petrol-İş olarak Novartis'de uzun yıllardır örgütlüyüz. Şirketin de kendi ilkeleri var, altına imza attığı sözleşmeler var. Novartis çok uluslu bir firma; dünya çapında kamuoyuna, çalışanlarına açıkladığı ilkeleri, prensipleri var. Ancak şirket bu ilkelerini de görmezden gelerek sağlık sorunlarıyla ilgili raporu olan bir arkadaşımızın iş aktini feshetti. Biz bunu asla kabul etmiyoruz. Firmanın bu kararını şiddetle kınıyoruz” dedi.

Novartis Türkiye işvereninin Petrol-İş'in gücünü denemeye kalktığını belirten Öztaşkın konuşmasını şöyle sürdürdü:
 

“Hiç kimse Novartis'de Petrol-İş üyelerinin birliğini, beraberliğini test etmeye kalkmasın. Petrol-İş üyeleri bu birlik ve beraberliği, dayanışmayı bu işyerinde gösterdiler. Novartis işçisi arkadaşlarına, işine, ekmeğine, aşına, sendikasına sahip çıkmıştır. Bundan sonra da bu dayanışmayı göstermeye devam edecektir. Hepsini buradan bir kez daha tebrik ediyorum, kutluyorum. Biz bunu bir işten çıkarma olayı olarak da görmüyoruz. Arkadaşımızın raporu var. Öncelikle Novartis'in, Şubemiz Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Akın'ın sağlık sorunlarını dikkate alarak kendisine uygun bir iş bulması gerekirdi. Öncelikle altına imza attıkları sözleşmelere uyarak bir iş ortamının sağlanması gerekirdi. Bu yapılmadı”

“Arkadaşımızın işe iadesini talep ediyoruz. Novartis Türkiye'nin Genel Müdürü ile tekrar görüştük. Sorun çözülünceye kadar bu meselenin peşini bırakmayacağız” diyen Öztaşkın şöyle devam etti:

“Kısa sürede bu işin çözülmesini istiyoruz. Fabrika 2 hafta süre ile kapanıyor, üyelerimiz izine çıkarılıyor ama biz bu işin peşini bırakmayacağız. Ahmet Akın'ı işten çıkartmakla diğer üyelerimiz de baskı altına alınmak, tehdit edilmek isteniyor. Ancak biz bu tehditlere pabuç bırakmayız. Novartis Türkiye'nin en kısa sürede bu konuda çözüm üretmesini istiyoruz.”

22 yıllık işçiye, “Sana göre iş yok” dediler

Novartis'de 1989 yılında işe giren, 22 yıllık işçi, firmanın PU Efersan $ Pastil Formlar Bölümü'nde Proses Birim Operatörü olarak çalışan sendikamız üyesi Ahmet Akın'ın iş akti 5 Temmuz 2012 tarihi itibariyle feshedildi. Novartis iş akti fesih yazısında, “ Fabrikamızda şu anda sağlık durumunuza göre tavsiye edilen, yetkinliklerinize, eğitiminize ve tecrübenize uygun çalışabileceğiniz bir pozisyon bulunmadığından ... iş sözleşmesinin feshine karar verilmiştir” diyerek, bir çalışanı sağlık gerekçesiyle işten çıkarttı.

Bir dünya devi

140'ı aşkın ülkede 119 bin çalışanı ile faaliyet gösteren, sağlık hizmetleri alanında bir dünya lideri olan İsviçre sermayeli Novartis'in yıllık cirosu 51 milyar doları aşıyor. Türkiye'de de 2 bin 300 çalışanı ile ilaç sektörünün lider firması olan Novartis'in üç üretim tesisinden biri olan ve Pendik- Kurtköy'de faaliyet gösteren fabrikasında 175 Petrol-İş üyesi çalışıyor. Novartis Türkiye, 3 üretim tesisi ile başta İsviçre olmak üzere bir çok Avrupa ülkesi, Ortadoğu ülkeleri, Güney ve Orta Amerika ülkeleri için üretim yapıyor. Firma 90'den fazla ülkeye ihracat gerçekleştiriyor.

Novartis kamuoyuna açıkladığı şirket politikasında, “Sağlık alanındaki çalışmalarını "Önce Sağlık, Önce İnsan" ilkesiyle birleştiren Novartis, sağlık, kültür, sanat, eğitim ve çevre konularındaki sosyal sorumluluk projelerine de destek vermektedir” derken sağlık gerekçesiyle bir çalışanını işten çıkartabiliyor. Şube Yönetim Kurulu Üyemiz, Novartis çalışanı Ahmet Akın'ın sağlık sorunları var ise bu sorunlar da 22 yıllık bir işçilik yaşamında, bu fabrikada ortaya çıkmış, bu fabrikada çalışırken hastalanmıştır. Novartis Türkiye işvereni Petrol-İş'in, Ahmet Akın'ın işyerinde başka bir birimde çalıştırılması teklifini de kabul etmemiştir. Petrol-İş Sendikası olarak Novartis Türkiye'nin bu tutumunu asla kabul etmiyor ve şiddetle protesto ediyoruz. Şubemiz Yönetim Kurulu üyesi Ahmet Akın'ın tekrar işe alınmasını talep ediyor, aksi takdirde her türlü mücadeleyi vereceğimizi bir kez daha bildiriyoruz.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

PETROL-İŞ SENDİKASI

MERKEZ YÖNETİM KURULU