• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Metal İşçilerinin Grevi Coşkulu Başladı:

“Ölmek var dönmek yok!”

MESS dayatmasını kabul etmeyen 15 bin metal işçisinin grevi 10 kent ve 22 fabrikada büyük bir coşkuyla başladı. Petrol-İş Sendikası, çalışanları ve üyeleriyle metal işçilerini destek için grev alanındaydı.

29.01.2015

Yoksulluğa ve köleliğe karşı insanca yaşamı savunan metal işçileri Türkiye'nin dört bir tarafında greve çıktı. Metal iş kolunda Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) ile yürüttüğü Toplu İş Sözleşmesi’nde (TİS) anlaşmaya varamayarak grev kararı alan DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş 15 bine yakın işçi ile grevini başlattı.

Alınan grev kararı 4 fabrikanın MESS’ten çekilmesine yol açtı. Birleşik Metal-İş'in örgütlü olduğu İzmir Delphi, Kocaeli Schneider Enerji, Kocaeli Alstom, Kocaeli Bekaert fabrikası patronları geri adım atarak MESS'ten ayrıldıklarını açıkladı.

Gebze’de kurulu bulunan Cengiz Makine önünde bir araya gelen işçiler ve onları destekleyen siyasi parti ve kurumların üyelerinin katılımıyla başlayan greve, Petrol-İş Sendikası genel merkez çalışanları, Gebze şubesi ve Mersin şubesi de katılarak destek verdi. Ayrıca CHP Milletvekili Hurşit Güneş, HDP Milletvekili Sebahat Tuncel, HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, Emek Partisi Genel Başkanı Selma Gürkan, ÖDP Eş Genel Başkanı Alper Taş, KP yöneticisi Aydemir Güler, HTKP Yöneticisi Erkan Baş’ın yanı sıra DİSK’e bağlı birçok sendikanın yöneticileri ile HDP, EMEP, ESP, Uid-Der, BDSP, KP ve Eğitim-Sen üyeleri destek için grev alanındaydı.

“Bu grev Türkiye işçi sınıfının grevidir”

Cengiz makine önünde işçilere seslenen Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, “Tarihsel ve sınıfsal görevlerimizin farkındayız, işçileri istemedikleri sözleşmelere mahkum eden anlayışa karşı sonuna kadar mücadele edeceğiz” derken, DİSK Genel Başkanı Kani Beko ise, “Bu grev Türkiye işçi sınıfının grevi, dünya emek hareketinin grevidir. Güvenlik ve sağlık gerekçesiyle grevimizi engellemeye çalışanlar var. Eğer bu kadar işçileri düşünüyorsanız iş cinayetlerinde nerelerdeydiniz” dedi.

Daha sonra işçiler, “Açlıktan ölmeyiz, biz bu yoldan dönmeyiz”, “Yaşasın onurlu mücadelemiz” , “Ölmek var dönmek yok” sloganlarıyla Gebze Kent Meydanı’nda buluştu. Meydanda Adnan Serdaroğlu’nun konuşmasının ardından dağılan işçiler, fabrikalarının önünde grevlerini sürdürmeye devam edecek.

 

DUYURU...

GENEL BAŞKANIMIZ SÜLEYMAN AKYÜZ’ÜN FACEBOOK HESABI ÇALINMIŞTIR. GELECEK OLAN MESAJLARA VE PAYLAŞIMLARA LÜTFEN İTİBAR ETMEYİNİZ. ...
devamı