• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Önemli olan etnik kökenleri değil! | Mehmet Yılmaz-Hürriyet

PETKİM'in yüzde 51'ine 2 milyar 50 milyon ABD Doları veren Kazak-Rus ortakların kimlikleri, "ırkçı" yorumlara neden oldu. Özellikle Rus ortak yatırım bankasının sahibinin Ermeni olması, bu "ırkçı" eleştirilerin nedeni. Birçok konuda olduğu gibi bu olayda da sap ile saman birbirine karışıyor. 

MEHMET YILMAZ
09.07.2007

PETKİM'in yüzde 51'ine 2 milyar 50 milyon ABD Doları veren Kazak-Rus ortakların kimlikleri, "ırkçı" yorumlara neden oldu. Özellikle Rus ortak yatırım bankasının sahibinin Ermeni olması, bu "ırkçı" eleştirilerin nedeni. Birçok konuda olduğu gibi bu olayda da sap ile saman birbirine karışıyor. Oysa bu satışta eleştirilmesi ve üzerinde ciddiyetle durulması gereken şey çok başka! Özelleştirme ihalesini kazanan konsorsiyumun ortaklarından biri Muhtar Abliyazov, "yolsuzlukları" nedeniyle Kazakistan Enerji Bakanlığı görevinden alınmış ve bir yıl hapis yatmış bir işadamı. Yaşı kırklara henüz dayanmış bir genç adam. Diğeri, Kazakistan Devlet Başkanı Nazarbayev'in damadı Timur Kulibayev. 2.1 milyar doları bulan kişisel servetiyle Forbes'in zenginler listesinde yer alıyor. Diğeri saçı henüz ağarmamış bir zengin işadamı, Rifat Rizoyev. Hepsi 15 yıl önce Kazakistan bağımsız bir ülke olduğunda ya üniversite öğrencisiydiler ya da okullarını yeni bitirmişlerdi. Ermeni olduğu için eleştirilen Vardanian da onlardan farklı değil. Bu servetler hiçbirine babalarından kalmadı. Google, Microsoft, Apple gibi yeni teknolojinin olanaklarından yararlanarak büyük buluşlar yapıp bir anda zengin de olmadılar. Sovyetler Birliği'nin dağılmasının ardından yerel iktidarları ele geçiren ailelerin yolsuzluklarla sahip oldukları servetlere sahip bir avuç oligark bunlar. Eleştirilmesi gereken, Türkiye'nin önemli bir sanayi şirketinin böyle ellere geçmiş olması, hangi etnik kökenden geliyor olmaları değil. Bu kişiler sahip oldukları işletme bilgisi, işlerini yönetme biçimleriyle değerlendirilmeli. Petkim gibi değerli bir şirketi iyi yönetip yönetemeyecekleri, ülkelerinde öğrendikleri iş yapma alışkanlıklarını burada da devam ettirtip ettirmeyecekleri irdelenmeli. Irkçı yorumlar, her şeyden önce bu tür değerlendirmelerin yapılmasını engelliyor, dikkatlerden kaçırıyor.

Kaynak: HÜRRİYET GAZETESİ
 

DUYURU...

GENEL BAŞKANIMIZ SÜLEYMAN AKYÜZ’ÜN FACEBOOK HESABI ÇALINMIŞTIR. GELECEK OLAN MESAJLARA VE PAYLAŞIMLARA LÜTFEN İTİBAR ETMEYİNİZ. ...
devamı