• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Özelleştirememe | Murat Çelikkan-Radikal

Neoliberal ekonomi politikalarının olmazsa olmaz koşulu olan özelleştirmelerden, Türkiye de nasibini alıyor. Ancak birçok ülkede olduğu gibi burada da, yok pahasına satışlar, rüşvet, kamu çıkarının korunmaması iddialarıyla birlikte. Ayrıca yangından mal kaçırır gibi yapılan özelleştirmelerin hemen hepsi yargı engeline takılıyor. PETKİM özelleştirmesi, Petrol-İş Sendikası'nın BDDK nezdinde başlattığı mücadele ve Uzan Grubu'nun mallarına el konulması sonucunda yapılamadı.

MURAT ÇELİKKAN
27.05.2004

Neoliberal ekonomi politikalarının olmazsa olmaz koşulu olan özelleştirmelerden, Türkiye de nasibini alıyor. Ancak birçok ülkede olduğu gibi burada da, yok pahasına satışlar, rüşvet, kamu çıkarının korunmaması iddialarıyla birlikte. Ayrıca yangından mal kaçırır gibi yapılan özelleştirmelerin hemen hepsi yargı engeline takılıyor. PETKİM özelleştirmesi, Petrol-İş Sendikası'nın BDDK nezdinde başlattığı mücadele ve Uzan Grubu'nun mallarına el konulması sonucunda yapılamadı. Tekel özelleştirmesi, kapalı kapılar ardında yapılan pazarlığa karşın gerçekleşemedi. TÜPRAŞ'la ilgili mahkeme kararı, usulsüzlük yapıldığını ortaya çıkardı. Özelleştirme uygulamalarına karşın ilgili sendikaların açtıkları dava sayısı 150'yi buldu.

Pazarlık süreci bitirilerek 58 bin dolara Yıltaş İnşaat'ın en yüksek teklifi verdiği Eti Krom'un özelleştirilmesi tartışmaları ise sürüyor. TMMOB Maden Mühendisleri Odası yaptığı açıklamada, özelleştirmenin bu sorunun halline çözüm getirmediğini vurguluyor. "Türkiye'nin yapması gereken, paslanmaz çelik yatırımına, ferrokrom yatırımlarına yönelinmesidir. Bu, krom satışından çok daha kârlıdır. Ayrıca madencilik deneyimi olmadığı anlaşılan firma, herhangi bir sıkıntıyla karşılaşması durumunda, devlet bu firmayı kurtaracak mıdır? Bu durumda tesislerin akıbeti ne olacaktır? Bununla ilgili planlama yapılmış mıdır?" Ne dersiniz, yapılmış mıdır?

Kaynak: RADİKAL GAZETESİ
 

DUYURU...

GENEL BAŞKANIMIZ SÜLEYMAN AKYÜZ’ÜN FACEBOOK HESABI ÇALINMIŞTIR. GELECEK OLAN MESAJLARA VE PAYLAŞIMLARA LÜTFEN İTİBAR ETMEYİNİZ. ...
devamı