'Özgür Basın Susmayacak'

Gazetecilerin gözaltına alınmasını protesto eden binlerce kişi İstanbul'da yaptıkları eylemlerde,"Özgür basın susturulamaz", "Özgür Gündem susmayacak", "Özgür basın özgür gelecek", "Devlet basından elini çek", "Kürt, Türk, Ermeni yaşasın halkların kardeşliği" sloganları atıldı.

BİANET
21.12.2011

Özgür Gündem, BirGün, Dicle Haber Ajansı, Fırat Haber Ajansı, Etkin Haber Ajansı, Evrensel, Vatan ve AFP'den gazetecilerin ev baskınlarıyla gözaltına alınmasını protesto eden gazeteciler, Taksim meydanından Galatasaray'a yürüdü.

Ahmet ve Nedim'in Gazeteci Arkadaşları'nın (ANGA) çağrısıyla 19:30'da Taksim meydanında toplanan gazeteciler ve onlara destek veren siyasi partiler ile sivil toplum kuruluşları "Özgür basını susturamayacaksınız" pankartı taşıdı.

Kürdistan Topluluklar Meclisi (KCK) soruşturması kapsamında dün birçok farklı kuruluştan gazeteci gözaltına alınmasını protesto eden binlerce kişi, Azadiya Welat ve Özgür Gündem gazetelerini taşıdı.

Eyleme, sanatçı Ferhat Tunç, Tutuklu Gazetecilerle Dayanışma Platformu Sözcüsü Necati Abay, Ezilenlerin Sosyalist Partisi Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, Atılım Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İbrahim Çiçek, Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP), Gençlik Muhalefeti, Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) İl Eşbaşkanı Asiye Kolçak, İnsan Hakları Derneği (İHD), gazeteciler Ertuğrul Mavioğlu ile Banu Güven de destek verdi.

Yürüyüşte, "TMY kaldırılsın", "Özgür basın susturulamaz", "Özgür Gündem susmayacak", "Özgür basın özgür gelecek", "Devlet basından elini çek", "Kürt, Türk, Ermeni yaşasın halkların kardeşliği" sloganları atıldı.

Galatasaray meydanında basın açıklamasını okuyan Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Genel Sekreteri Alper Turgut, söze, "Bu sabah yine baskınlarla uyandık" diye başladı.
"Planı bozmak için buradayız"

"Hapishanelerde 70'ten fazla tutuklu gazeteci varken onlara yenilerinin eklenmesini kanıksamamız, normal karşılamamız isteniyor. Eğer susmazsak, sıranın bize de geleceğini söylüyorlar. Ama biz buradayız, çünkü gazeteciler hapishanedeyken fikirlerin özgür olamayacağını biliyoruz."

"KCK adı altında yürütülen operasyonun benzeri, Ergenekon, Devrimci Karargah, Hopa davalarıyla tüm muhalifleri kapsıyor. Gazetecileri hapsederek, gerçeği de hapsetmeyi planlıyorlar. Bu planı bozmak, gerçeğin saklanamayacağını göstermek için buradayız. Bugün sadece gazetecileri değil, haber alma hakkımızı, ifade özgürlüğümüzü savunmak için buradayız."

Turgut'un adından söz alan Özgür Gündem editörlerinden Bayram Balcı da "Gazete baskınları özgür basını susturamayacak. AKP'ye ve bu planı gerçekleştirenlere şunu söylemek istiyoruz; bir tek gazeteci bile kalsak özgür basın çalışmaya devam edecek, Özgür Gündem gerçekleri yazamaya devam edecek. Gerçekler karanlıkta kalmayacak" diye konuştu.

Eylemde Karadeniz İsyandadır Platformu üyeleri, DİHA muhabiri Karadenizli Evrim Kepenek için "Evrim Kepenek halkların kardeşliğidir" yazılı pankart açtı.