• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Adana toplantısından notlar…

Öztaşkın: Bu işe ‘dur’ diyeceğiz

Sendikal Güç Birliği Platformu’nun (SGBP) bölgesel toplantılarının beşincisi, 22 Ekim 2011 tarihinde Adana Galeria İş Merkezi Seyir Tiyatro Sanat Evi Toplantı Salonu’nda yapıldı.

22.10.2011

Sendikal Güç Birliği Platformu’nun (SGBP) bölgesel toplantılarının beşincisi, 22 Ekim 2011 tarihinde Adana Galeria İş Merkezi Seyir Tiyatro Sanat Evi Toplantı Salonu’nda yapıldı.

Sendikal Güç Birliği’ni oluşturan Sendika Genel Başkanları, Adana’daki Şube Başkanları’nın katıldığı toplantıda açış konuşmasını Basın-İş Genel Başkanı Yakup Akkaya yaptı. Akkaya, Adana'nın bir zamanlar fabrikalarıyla ve işçileriyle ünlü bir şehir olduğunu, ancak günümüzde bu durumundan hayli uzaklaştığını söyledi.

Adana'da 52 fabrikanın kapandığına dikkati çeken Akkaya, "Bu fabrikalar yanlış yürütülen politikalar nedeniyle iflasa gitti. Üretmeden, zenginleşip refaha kavuşamayız. Adana bugün Türkiye'nin işlikte birinci kenti haline getirildi. Bu bir kader değil. Aksine, siyasal dayatmadır. Türkiye'deki ekonomi politikaları işsizliği derinleştirdi. Satın almaya dönük bu politikalarla, Türkiye başka ülkelerin işsizlik sorunlarına çözüm getirdi" dedi.

Yaşanan duruma karşı duracak bir sendikal hareketin olması gerektiğine değinen Akkaya, şunları söyledi:

"Bunların yanlış olduğunu, Türkiye'deki iş gücünün heba edilmemesinin gerektiğini söyleyecek bir anlayışın olması gerekiyor. ve böyle bir anlayış olmadığı için biz böyle bir çıkış yaptık. 2002 yılından bu yana uygulanan politikalar iş hayatına darbe vuran politikalardır. '2002 yılından bu yana işçinin, memurun yararına çıkan yasalar var' diyebilecek kimse var mıdır? Yok. Çünkü böyle yasalar çıkartılmadı. Hükümet geldiğinde ilk yaptığı, İş Güvencesi Kanu'nu değiştirmek oldu.

Buna karşı konfederasyonumuzun da bir tepkisi olmadı. Onun için biz 'Sendikal Güçbirliği' adı altında bu algıyı değiştirmek, Türkiye'de örgütlü bir gücün olduğunu herkese ilan etmek ve tepkili toplum yaratmak için elimizi taşın altına sokuyoruz. Konfederasyonlar sadece toplu iş görüşmeleri için değil, ülkenin sosyo-ekomik sorunlarına çözüm bulmak için de çalışır. Çağdaş ve demokratik ülkelerde böyle olur. Yaklaşan genel kurulda, 10 sendikanın yönetim için liste hazırlayacağız ve destek istiyoruz."

'Sendikal hareketi ayağa kaldırmak istiyoruz'

Toplantıda Genel Başkanımız Mustafa Öztaşkın da bir konuşma yaptı. Öztaşkın şunları söyledi:

“Biz Türk-İş içerisinde on sendika, geçtiğimiz aylarda birlikteliğimizi daha anlamlı ve yolumuzu daha net bir şekilde çizmek için bir araya geldik. Önümüze kısa ve uzun vadeli hedefleri koyduk ve bu hedeflerimizi hayata geçirmek için çalışmalarımıza başladık. Türk-İş Genel Kurulunda yeni bir anlayış için bir araya geldik. Biz ne ricacıyız, ne de maceracıyız. Biz mücadeleci bir sendikal anlayışa sahibiz. Biz unutturulan dayanışma ruhunu işçiler, emekçiler ve toplumun bütün kesimleri arasında yaratılmasını hedefliyoruz.

Ülkemizde demokrasinin yerleşmesini istiyoruz. Sendika içi demokrasinin yine bütün sendikalarda uygulanmasını istiyoruz. Başta da konfederasyonumuz Türk-İş’te sendika içi demokrasinin uygulanmasını istiyoruz ve sendikal harekette değişimi istiyoruz. Giderek küçülen, parçalanan, etkisizleşen, güçsüzleşen, itibarsızlaşan bir sendikal hareketi canlandırmak, ayağa kaldırmak istiyoruz. Bunun için de değişimi ve yenilenmeyi önümüze temel bir politika olarak koyuyoruz.

Yıllardır sendikacılık yapmayı unutanları, sendikaları siyasi partilerin arka bahçeleri haline getirenleri ve bulundukları, oturdukları koltuklardan kalkmayan, o koltukları korumak için kendi sendikasında her türlü anti-demokratik uygulamaları yapan sendika yöneticilerini sizlerin desteğiyle alt edeceğiz.

Biz yarın Türk-İş’in yönetimine geldiğimizde Türk-İş’i sizlerle beraber yönetmeyi vaat ediyoruz. Yüzümüzü işçiye, emekçiye dönüyoruz. Türk-İş Genel Kurulu Türkiye sendikal hareketinde bir dönüm noktası olacaktır.

Ya mevcut düzen devam edecek, her gün kazanılmış haklarımız elimizden alınacak, küçülmeye, bölünmeye devam edecek; kıdem tazminatı gibi, bölgesel asgari ücret gibi, kiralık işçi gibi, esnek çalışmanın bütün maddeleri getirilip önümüze dayatılacak ve ucuz işçilik bu ülkenin bir kuralı haline getirilecek. Ve yahut da bu işe dur diyeceğiz.

İşte 8 Aralık günü 'Yeter artık, bu işe dur diyoruz, bu işe biz el koyuyoruz, ayağa kalktık geliyoruz, değiştiriyoruz, her şeyi tersine çevireceğiz' diyeceğimiz bir gün olacaktır.”

Hava-İş Sendikası Genel Başkanı Atilay Ayçin, Türkiye'nin kurtuluşunun Anadolu'dan başlayacağını söyleyerek bu konuda işçilere görev düştüğünü belirtti.

Belediye-İş Sendikası Genel Başkanı Nihat Yurdakul, ülkemizde barış istemeyenlerin başında ABD emperyalizminin geldiğini vurguladı.

Türkiye Gazeteciler Sendikası Başkanı Ercan İpekçi tutuklu gazetecilerin isimlerini saydı ve yaklaşan Kurban Bayramı'nda tutuklu gazetecilere kart gönderilmesi çağrısı yaptı.

Platform sıradaki bölge toplantısını Diyarbakır'da yapacak.

Ekte videolarda Mustafa Öztaşkın'ın toplantıda yaptığı konuşmadan bölümler bulabilirsiniz.