• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

PAS SOUTH SENDİKALI OLACAK!

Trakya Şubemizin örgütlenme çalışması yürüttüğü ve Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi’nde kurulu olan Pas South işyerinde çalışan işçiler, Anayasal haklarını kullanarak sendikaya üye oldukları için işten çıkarıldılar. 

18.02.2022

Çerkezköy organize sanayi bölgesinde yer alan PAS South East Europe işyerinde çalışan işçiler Anayasal haklarını kullanarak Petrol-İş Sendikası’nda örgütlenmeye başladılar. Sendikamız Trakya Şubesi’nin öncülüğünde başlayan örgütlenme çalışmaları kısa sürede sonuçlandı ve yetki için Bakanlığa başvuru yapıldı.

Ancak Pas South işvereni, işçilerin en temel hakkı olan ve Anayasa ile güvence altına alınan sendikalaşma ve örgütlenme hakkına saygı göstermeyerek iş barışını hiçe saydı.
17 Şubat günü sendikamız tarafından Bakanlığa yetki için başvurulmasının ardından 7 Petrol-İş üyesi işçi işten çıkarıldı. İşten çıkarma gerekçesi olarak şirket küçülmesini öne süren işveren, işten çıkarmaların yaşandığı tarihten önce ise 20 işçiyi işe aldı.

Sendikamızın, şirket yönetimi ile atılan işçilerin geri alınması ve sendika hakkının tanınması üzerine yaptığı görüşmeden de sonuç alınamamış ve işveren bir hukuksuzluğa daha imza atarak akşam saatlerinde 6 işçiyi daha işten çıkarmıştır. Böylece işten çıkarılan işçi sayısı 13 olmuştur.

Bu gelişmeler üzerine Trakya Şubemiz öncülüğünde harekete geçilerek, fabrika önünde eyleme başlandı. Şube Başkanımız Mehmet Kaya yaptığı açıklamada, örgütlenme haklarına saygı gösterilmesini ve bir an önce Pas South işvereninin sendika ile masaya oturması gerektiğini söyledi. Petrol-İş’in mücadeleden kaçınmayarak, üyesinin hakkını sonuna kadar savunacağını belirten Kaya, işverenin işçinin iradesine saygı göstermesi gerektiğini belirtti.